Banane su mnogima omiljeno voće. Neki vole da ih jedu kad su zrele i žute boje, a drugi ih preferiraju dok su još zelene i nezrele. Koje su bolje?
Jedna velika prednost zelenih banana jeste to da su bogate skrobom. Osobe koje izbegavaju hranu sa visokim udelom šećera trebalo bi da jedu zelene banane. Na primer, osobe koje imaju dijabetes tip 2 trebalo bi da izbegavaju žute banane.
Osim toga, zelene banane imaju i probiotičke bakterije, odnosno dobre bakterije koju su izuzetno dobre za probavu. Nezrele banane mogu da vam pomognu da bolje i efikasnije apsorbujete hranjive suspstance, poput kalcijuma.
Jedna mana zelenih banana jeste ta da sadrže manju količinu antioksidanasa jer se količina antioksidanasa povećava dok banane sazrevaju. Zelene banane mogu da dovedu do nadutosti zbog većeg udela skroba.
Nakon što sazrele, skrob se pretvara u šeće,r pa je žute banane lakše probaviti. Viši glikemijski indeks zrelih banana pokazuje da se brzo probavljaju. Zrele banane takođe imaju i veći nivo antioksidansa.
Studije pokazuju da se određena količina makronutrijenata u bananama smanjuje tokom procesa sazrevanja. Da biste uneli više vitamina i minerala, bolje je da jedete zelene banane. Žute banane imaju viši udeo šećera, pa nisu pogodne za osobe koje imaju šećernu bolest.
Ukratko rečeno, i zelene i žute banane imaju svoje prednosti i mane. Možete jesti i jedne i druge da biste uneli u organizam određene hranljive supstance.
Ključna razlika je u tome da bi osobe koje imaju dijabetes tip 2 trebale da izbegavaju žute banane zbog većeg sadržaja šećera, piše One green planet.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: