brazilski orah hašimoto
Foto: Diana Miller / Cultura RF / Profimedia

Nije tajna da ishrana može da pomogne kod problema sa zdravljem. Među tim korisnim namirnicama je brazilski orah, koji se pokazao dobro kod problema sa štitastom žlezdom.

Brazilski orah je biljka koja raste u džunglama Amazonije i poznata je po posebnom ukusu, kaloričnosti i visokoj koncentraciji minerala selena, zbog čega je odličan za one koji imaju problema sa štitnom žlezdom.

Iako se ubraja u orašaste plodove, brazilski orah je zapravo semenka, ali zbog namene i izgleda među orašastim plodovima ima počasno mesto. Ovaj plod teži oko dva kilograma i izgledom podseća na kokos, a sadrži od osam do 24 semenke, tj. brazilska oraha u ljusci.

Pročitajte još:

Bogat mineralima

Nutricionisti zdravstvenog portala Medical News Today navode da jedna porcija od tri brazilska oraha sadrži: 99 kalorija, 2,15 grama proteina, 10 grama masti, 1,76 grama ugljenih hidrata, 1,1 gram dijetalnih vlakana, 204 do 273 miligrama selena, 109 miligrama fosfora, 99 miligrama kalijuma, 56 miligrama magnezijuma, 24 miligrama kalcijuma.

Odličan za štitnu žlezdu

Jedan od najvažnijih minerala za rad štitaste žlezde je selen, koji dominira među ostalim mineralima u brazilskim oraščićima. U ovoj endokrinoj žlezdi se sintetišu hormoni odgovorni za pravilno održavanje temperature tela, metabolizma i procesa rasta, pišu stručnjaci za zdravstveni portal HealthLine.

Nizak nivo selena u telu može izazvati usporen rast i razvoj autoimunih bolesti, kao što je Hašimoto, a uveliko je poznato da ljudi s poremećajima štitnjače imaju niži nivo selena. Stoga, adekvatna konzumacija selena podstiče i pravilan rad ove važne žlezde.

Pored toga brazilski orah ima i antiupalno dejstvo jer je bogat antioksidantima koji sprečavaju negativno delovanje slobodnih radikala i tako se bore protiv akutnih ili hroničnih upala.

Brazilski orah je bogat i nezasićenim masnim kiselinama, te snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a povećava nivo dobrog, što dugoročno povoljno utiče na rad srca i krvnih sudova.

Vrlo kaloričan

Sa brazilskim orahom treba biti oprezan jer su moguće alergije, ali i predoziranje selenom. Budući da u proseku sadrži između 70 i 100 mikrograma selena, već i doza od 50 brazilskih oraha dnevno vremenom može uzrokovati hronično trovanje selenom.

Takođe, brazilski oraščići su veoma kalorični, pa preterana konzumacija može uticati na ukupni prosečni porast u dnevnom unosu kalorija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar