Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Titova vila - nekad i sad.

Titova vila ili Vila Aleksandra Pavlovića je jedini objekat u užem centru Zlatibora koji je Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu proglasio za kulturno dobro. To objašnjava fotografiju koja ovih dana ponovo kruži mrežama kao ilustracija „urbanističkog pakla“ koji se dešava na jednoj od najlepših planina Srbije.

Fotografija prikazuje tzv. Titovu vilu okruženu zgradama i građevinskim radovima, što potpuno odudara od idiličnog ambijenta za koji je zamišljena, okružena zelenilom po kojem je Zlatibor poznat. Ili je bar bio.

Urbanizacija Zlatibora kao da je izmakla kontroli, i to je vidljivo na svakom koraku, na užas ljubitelja prirode. Jedna od najlepših planina Srbije nezadrživo menja svoje lice, toliko da neki procenjuju da danas „više drveća ima u Blokovima nego u centru Zlatibora“.

Tako je nestalo i drveće oko šarmantne vile, za koju je predviđeno da bude centar hotelskog kompleksa „Titova vila Zlatibor“.

Foto: Facebook/Titova Vila Zlatibor

Na ovakav kontrast niko ne ostaje ravnodušan, mada ima još onih koji su mislili da je u pitanju fotomontaža. Nažalost, nije – a danas je situacija još gora, čuvenu vilu teško je i videti zatrpanu ogromnim zgradama. Pogledajte kako taj kraj izgleda na kraju 2022. godine.

Pročitajte još:

***
Bonus video: Zlatiborizacija Tare

Komentari

Svi komentari (6)