Nadrealne slike života na najhladnijem mestu na svetu (FOTO)

Putovanja 25. jan. 202207:43
Podeli:
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia, Twitter / ddp USA / Profimedia

Selo Ojmjakon u dalekoistočnom delu Sibira važi za najhladnije nastanjeno mesto na planeti - najniža izmerena temperatura tamo je -71,2 °C. Možete li da zamislite kako u takvoj "ledari" izgleda svakodnevni život?

Ojmjakon je rusko seoce u republici Saha, na obali reke Indigirke, u kojem živi oko 500 stanovnika.

Najniža izmerena temperatura navodno je –71,2 stepena, dok prosečna temperatura u gradu zimi pada na -58 stepeni Celzijusa, ali tokom leta temperature mogu dostići i 25-30° Celzijusa. Vetar duva vrlo retko, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše.

Pročitajte još:

Kako se selo nalazi blizu severnog pola, i dužina dana i noći tokom godine drastično varira — tokom decembra dan traje samo tri sata, a u junu čak 21 sat.

Uprkos svemu tome, zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi, stanovnici Ojmjakona su poznati po dugovečnosti.

Ali, kako u tim ekstremima izgleda njihov normalan život?

Ojmjakon
Ojmjakon; Foto: The Siberian Times / East2West News / Profimedia

Za početak, nema mobilne telefonije, jer se uređaji smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju ugrejane garaže, automobile ne gase preko noći, jer ujutro ne bi ni mogli da ih upale.

Zbog problema sa zaleđenim cevima, kanalizacija nema mnogo smisla, pa se toaleti, uglavnom, smeštaju izvan kuća.

Živa se u termometrima zamrzava, čak i mastilo u olovkama, a kad se vrela voda sipa u šolju i prospe u vazduh, pretvara se u snežni oblak.

Jede se meso, uglavnom. Stanovništvo Ojmjakona se najvećim delom bavi stočarstvom i ribolovom. Zbog izuzetno niskih temperatura i činjenice da se zemljište ledi do dubine od čak 1.500 metara, uzgajanje žitarica, voća ili povrća nije moguće, a u ishrani su, shodno tome zastupljeni divlji plodovi lokalnih biljnih vrsta.

Među lokalnim specijalitetima izdvajaju se mlečni proizvodi „hajak“ i „kjorčeh“, koji su slični puteru i sladoledu, kao i najpoznatije ojmjakonsko jelo — „stroganina“ (ostrugana sveže zaleđena riba).

U Ojmjakonu postoji jedna prodavnica, dom kulture i sportski centar, škole i vrtić. Zanimljivo je da deca idu u školu čak i kad temperatura padne na -50. Časovi se otkazuju za učenike od prvog do petog razreda samo ako temperatura padne na -52 stepena.

Okolina je bogata nalazištima i rudnicima zlata koji se eksploatišu, kao i izvorima tople vode, a turisti koji zalaze u ove krajeve – uglavnom to čine da bi testirali sopstvene granice.

*

*

***

Bonus video: Takmičenje u izradi ledenih skulptura u Permu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar