Slavoljub Sibinović, instruktor skijanja, Kopaonik
Slavoljub Sibinović Foto: Nova.rs

„Na Kopaoniku u ovom trenutku ima preko 35.000 gostiju. Žičara Pančićev vrh ponovo nije u funkciji. A i da jeste, opet bi se stvorile gužve, jer je veliki broj skijaša na Kopaoniku. Za cenu ski pasa, nedopustivo je da se čeka i 25 minuta“, kaže za Nova.rs Slavoljub Sibinović, instruktor skijanja.

Glavna žičara na Kopaoniku nije u funkciji već tri dana, a ukupno pet zaredom neće raditi zbog kvara. Pre nedelju dana, takođe nije radila nekoliko dana. I to se odmah odrazilo na redove i čekanja na žičaru. I sve se ovo dešava u trenutku kada Kopaonik „buja“ od gostiju i skijaša.

Kopaonik Foto: Nova.rs

„Žičara može da povuče 10.000 skijaša u satu, a u Vikend naselju u ovom trenutku ima bar 20.000 gostiju, u Brzeću i više od 10.000, i na samom vrhu bar 5.000 njih. To se odrazilo na gužve. Primetio sam da je ove godine dosta Crnogoraca došlo na Kopaonik“, objašnjava Sibinović koji je pre osam godina postao meštanin Kopaonika.

Slavoljub Sibinović, instruktor skijanja, Kopaonik
Slavoljub Sibinović Foto: Nova.rs

Kaže da nije primetio da ljudima novac predstavlja barijeru, jer skoro da je sve popunjeno. Prilazi Kopaoniku su u jutarnjim satima prebukirani, pojedini opisuju, kao kada građani u Beogradu krenu na posao.

Pročitajte još:

„Ujutru u 9 sati, gužva u saobraćaju je kao u Beogradu. Mislim da nije istina da je besparica vidljiva. Reklo bi se da su gosti dobrostojeći, jer se više ne pita za cenu. Četvorokrevetni apartman u privatnom vlasništvu se izdaje za 100 evra i skuplje. A Kopaonik smrdi, jer nema kanalizaciju. Ali, očito da ni to ne smeta ljudima“, kaže ovaj stanovnik Vikend naselja.

Sibinović je već 40 godina na Kopaoniku. Kaže da je nekada imao vidik, i da je to davalo poseban čar odmoru na Kopaoniku. Danas gleda kupatila i sobe, jer je okružen zgradama.

Pročitajte još:

„Nekada su postojale male kuće, i svi su znali čije su. A sada se ne zna šta sve niče. Trava ne postoji. Novopečeni biznismeni kupe 10 ari, a na 9 ari sagrade zgradu sa apartmanima. Stotinu apartmana sa dvadeset parking mesta. Opština Raška je glavni krivac za to, jer se građevinske dozvole dele šakom i kapom. I Kopaonik je zbog toga pun septičkih jama. Opština ubira pare, a neće da ulože u kanalizacioni sistem. Kažu da je voda čista, a ona smrdi. Jednom sam ih pitao, zašto je onda ne flaširaju“, priča Slavoljub.

Iz opštinskog rukovodstva u Raški kažu da već pet godina traže trajno rešenje i prvi put imaju obećanja da će im realizaciju projekta za novu kanalizacionu mrežu i opremu za prečišćavanje otpadnih voda pomoći ministarstvo za ekologiju. Prema ranijim proračunima, reč je o sumi od oko 26 miliona evra, a za izgradnju dva nova bazena i zamenu vodovodnih cevi još oko dva miliona evra. Ali iako se krene ove godine, to će potrajati najmanje tri godine.

***

Bonus video: Redovi za ski žičare na Kopaoniku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare