Hrvatski gradovi na jadranskoj obali puni su gostiju. A po kojim se cenama uživa na trgovima i rivama, i ko to može da plati?
U večernjim satima Split je zaista pun – ali i u podne, kada vrućina ubija apetit, izveštava za Dnevnik.hr Sofija Preljvukić.
Grupa Norvežana bacila se na sendviče s krompirićima. Po osobi porcija blizu 100 kuna (oko 1.600 dinara), a pivo nešto skuplje marke po 700 dinara.
“U Italiji su iste cene. Malo smo iznenađeni. Mislili smo da je jeftinije“, komentarisao je turista iz Italije.
U drugom restoranu nešto zaigranija ponuda za mlade Francuskinje. I tu je hamburger s kuvanim krompirom blizu 1.600 dinara. Čak i u uličicama u centru koje nisu na udarnoj lokaciji cene su slične. Ovde to pravdaju kvalitetnim namirnicama.
“Riba, morski rižoto, manistra s plodovima mora… Od 900 do 2.400 dinara“, govori vlasnik restorana Stipe Sikirica.
Kada za sto sedne porodica s recimo pet članova, s pićem večera brzo dođe oko 16.000 dinara. Deserte iza večere u restoranu bolje ne spominjati jer cena kolača je od 400 do 600 dinara. Za strance ništa strašno kad su im plate bar tri puta veće.
“Oko tri i po hiljade evra, prosečno“, govori turista na pitanje kolika je plata u Norveškoj, a u Francuskoj je oko 3.000 evra.
Znaju to ugostitelji pa neki svoje elitne stolove, kao u slučaju iz Dubrovnika, od siromašnih gostiju brane i rezervacijom koja obavezuje gosta na minimum 5.000 dinara potrošnje.
A domaći znaju da u jelovnicima ima i jastoga po 14.000 dinara za porciju, pa često pitaju – nudite li picu. Ali, ugostitelji su se osigurali, pa je i pica sada blizu 1.600 dinara. Ko to može platiti, pitaju se najčešće lokalci držeći se sladoleda i soka, tamo gde još nisu zavladali tanjiri i salvete.
“Čak i ako idemo u paru, a kamoli ako idemo s decom“, komentarisala je Ivana.
Ali, to je tržište. Ugostitelji beru jagode dok je prilika. Na jesen će cene s temperaturama možda opet biti bar nešto niže, i bliže domaćima.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare