Mobilni telefon, gugl, google, internet pretraživač
Foto: Shutterstock/BongkarnGraphic

Ova aplikacija može da presreće SMS poruke i obaveštenja, dajući virusu pristup osetljivim podacima na telefonu.

Neki kreatori aplikacija za mobilne telefone nemaju uvek samo dobre namere. „Google“ redovno uklanja aplikacije koje sadrže zlonamerni softver iz svoje prodavnice, ali ponekad jednostavno nije dovoljno brz.

Portal poslovni.hr skreće pažnju na jednu zlonamernu aplikaciju i upozorava da ukoliko je imate na svom telefonu – trebalo bi da je odmah izbrišete. Aplikacija „Todo: Dai manager“ je puna zlonamernih softvera, uključujući bankarski trojanski virus „Ksenomorph“, prema izveštaju firme „GBHackersk“.

Kako se navodi, aplikacija prikuplja lične podatke korisnika, uključujući informacije o plaćanju, kako bi skidala novac sa računa. Virus može da „ukrade“ i podatke koje koristite za prijavu za mobilno bankarstvo. Istovremeno, takođe može da presreće SMS poruke i obaveštenja, dajući tako virusu pristup bezbednosnim podacima na telefonu.

Pročitajte još:

Dakle, ako imate instaliranu aplikaciju „Todo: Dai manager“ na telefonu, odmah je izbrišite. Čak i ako Google ukloni aplikaciju iz svoje prodavnice, i dalje morate da je izbrišete sa telefona, upozoravaju stručnjaci.

Ubuduće, međutim, treba da budete oprezni kada preuzimate aplikacije na telefon. Da biste izbegli probleme, dobro je pročitati opis i komentare, posebno komentare koji su označeni crvenom zastavicom. Ovo su upozorenja korisnika koji su imali problema sa pomenutom aplikacijom.

 

***

Bonus video: Tinder švindler – Koje su zamke upoznavanja preko aplikacije

Komentari

Svi komentari (1)