Foto: Shutterstock;Printscreen/usnews.com

Na samom smo kraju liste.

Švedska je, čuli smo, najbolja zemlja za život na svetu. Srbija je daleko od toga, to znamo. Ali mnogi verovatno nisu ni bili svesni koliko je daleko.

Listu najboljih zemalja na svetu na osnovu kvaliteta života nedavno su objavili US News and World Report, a da bi rangirali 87 zemalja, u saradnji sa Wharton školom i Univerzitetom Pensilvanije, anketirali su više od 17.000 ljudi iz celog sveta.

Kako je napomenuto, u formulu za kvalitet života ušle su osnove poput pristupa hrani, stanovanju, kvalitetnom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju, ali i sigurnost posla, politička stabilnost, sloboda pojedinca i kvalitet životne sredine.

Na listi zemalja po kvalitetu života prva tri mesta zauzele su Švedska, Norveška i Kanada. Komšijska Hrvatska je na 33. poziciji, Mađarska na 35, Rumunija na 40. Srbija na 73. mestu. Čak i ispod Bangladeša, Gane, Indije…

„Srbija je mala država u centralno-jugoistočnoj Evropi čija je istorija vremenska linija evropskih ratova koji datiraju iz srednjeg veka. Savremena Srbija odražava nejasnoće i protivrečnosti moderne Evrope – kulturno bogate, relativno razvijene ekonomski, ali vođene regionalnim rivalstvima i etničkim tenzijama“, navedeno je u opisu.

Date su i „ocene“ koje su dovele Srbiju do ovog nezavidnog rezultata. Ispostavilo se da je pristupačnost jači adut s ocenom 27,8, jer sve ostalo je ispod 10 (od maksimalnih sto) – tržište rada (2,6), ekonomska stabilnost (2,5), pogodnost za porodicu (8,8), jednakost prihoda (3,5), politička stabilnost (5,9) , bezbednost (7,8), razvijenost obrazovnog sistema (7,9), razvijenost zdravstvenog sistema (3,4).

Pročitajte još:

S druge strane, samo na polju pristupačnosti Švedska „pada“ sa 1,4, ali su tamo politička stabilnost, obrazovanje i zdravstvo na zadivljujućih 100. Takođe, dobro je tržište rada (89,8), ekonomski je stabilna zemlja (96,2), s ujednačenošću prihoda (98,2), bezbedna (96,8) i dobra za porodice (98,8).

Švedska je poznata po besplatnoj zdravstvenoj zaštiti i fakultetskom obrazovanju, pišu US News and World Report. Šveđani se takođe mogu pohvaliti jednim od najdužih životnih vekova, sa prosečnom starošću od 82,8 godina. A liste zemalja po dužini životnog veka možda bolje da se ne dotičemo ovom prilikom…