Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Niz natprosečno toplih dana u Srbiji proteže se do utorka, a onda nas čeka pad temperature, vetar i pljuskovi.

Do utorka pretežno sunčano i toplo, a u nedelјu i ponedelјak, 14. i 15. aprila, i veoma toplo vreme za ovaj period godine, navodi Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

U utorak, 16. aprila, očekuje se postepena promena vremena: naoblačenje sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom, uz pad temperature i pojačan severozapadni vetar. U drugoj polovini sledeće sedmice osetno hladnije sa čestom pojavom kiše i lokalnih plјuskova koji će ponegde biti praćeni i grmlјavinom, napominje RHMZ.

Meteorološka najava Foto: hidmet.gov.rs

Sve do tog 16. aprila, minimalne temperature će biti od 12 do 14 stepeni, a maksimalne od 28 do 30 stepeni. Od tog datuma, minimalne će biti od 4 do 8 stepeni, a maksimalne od 13 do 20 stepeni Celzijusovih.

Prognoza Beograd Foto: hidmet.gov.rs

Kako je nedavno rekla Nevena Živanović, meteorolog Republičkom hidrometeorološkog zavoda, od 16. aprila očekuje se više padavina, ali teško da se može očekivati jači mraz u jutarnjim časovima, eventualno su mogući slabiji mrazevi. U predelima između 1.000 i 1.600 metara nadmorske visine najviše maksimalne temperature će tokom tog zahlađenja tokom tog perioda biće od od 8 do 13 stepeni.

Sedmodnevna suma padavina biće od 10 do 20 mm, a u zapadnoj Srbiji lokalno do 30 mm. U izgledima vremena za Beograd i širu okolinu za april, i pojačan vetar se očekuje 16. i 17. aprila, a kiša svakodnevno od 17. do 20. aprila, prenosi Blic. Očekuje se da zahlađenje koje će početi 16. aprila trajati 5 do 7 dana.

Pročitajte još:

Da bi ovaj hladniji deo aprila mogao da traje i malo duže, nagoveštava prognoza popularnog meteorologa amatera Marka Čubrila.

I on za 16. april najavljuje jaču promenu vremena, „osetnije zahlađenje koje bi do oko 24. aprila uslovilo temperature ispod ili oko proseka“ uz češću pojavu padavina.

„Oko 16.04. se simulira spuštanje jakog hladnog fronta iza kojeg bi usledio prodor maritino-polarnog vazduha uz razvijanje sekundarne ciklogeneze nad širim prostorom Balkanskog poluostrva. Ukoliko se takva sinoptika ostvari posle 16.04. sledi jače pogoršanje uz kišu, grmljavinske pljuskove, jak severozapadni vetar ali i osetno zahlađenje te bi se snežna granica mogla spustiti na oko 800mnv, lokalno i niže. Posle 18.04. bi mogao uslediti period relativno hladnog vremena uz povremene padavine, koje bi u planinskim predelima mogle biti u obliku snega“, naveo je u svojoj nedavnoj prognozi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar