Pas za porodicu; Foto: Sue Barr / ImageSource / Profimedia

Ako birate psa koji će postati deo vaše porodice...

Rešili ste da proširite svoju porodicu novim, četvoronožnim članom? Divno. Ipak, imajte na umu da neće svaka rasa psa biti raspoložena da se igra s decom, da sluša više ljudi, da deli pažnju…

Veterinari savetuju da pri izboru psa imate na umu temperament određene rase, veličinu psa, kao i njegovu energičnost, kako bi mogao da se bez velikih poteškoća uklopi u vaš životni stil, a za sajt Pet Md preporučili su deset rasa koje se najbolje uklapaju u porodično okruženje.

Zlatni retriver

Zlatni retriveri su inteligentni, društveni i odani, izuzetno strpljivi i nežni sa decom. Brzo usvajaju pravila i lako uče. Ostvaruju čvrstu vezu sa vlasnikom, a njihov nepogrešivi instinkt se pali svaki put kad osete bilo kakav problem. Umerena fizička aktivnost im je dovoljna da ostanu u kondiciji, a igre sa lopticom neće nikada odbiti.

Labrador retriver

Nije čudno što su labradori jedna od najpopularnijih rasa na svetu. Razigrani su, pouzdani, strpljivi i odani, a njihova blaga narav, visok nivo inteligencije i potpuna privrženost vlasniku čine ih idealnim porodičnim psima. Umeju da istrpe i grublje dečiji igre na koje nikad neće odgovoriti agresijom. Velike su maze, ali i dobri čuvari koji neće dozvoliti da se neko nepoznat približi deci.

Pudla

View this post on Instagram

A post shared by Poodle Love® (@poodlelove)

Pudla, često navođena kao najpametnija rasa, dobra je i za porodicu. Ali ne svaka „kategorija“. Patuljaste pudlice nisu dobar izbor jer imaju tendenciju da ispolje agresiju ili ljubomoru ako se osete zapostavljeno ili u senci deteta. Standarda pudlica je potpuno drugačijeg temperamenta, uvek prijateljski nastrojena i raspoložene za igru.

Irski seter

Prepoznatljiv po bakarnoj boji dlake, Irski seter je razigran, energičan, voli da je u blizini ljudi, a uživa u igranju sa decom, iako ne toleriše grube igre male dece nenaviknute na pse. Zahteva dosta fizičke aktivnosti, voli da trči, treba mu puno prostora, pa se ne preporučuje porodicama koje žive u stanu.

Vižla

Vižle su mirne, nežne i verne. Traže mnogo fizičke aktivnosti i brzo će izmoriti aktivnu decu, ali uživaju da provode vreme i u zatvorenom prostoru sa ukućanima. Željne su pažnje, vole da ugađaju ljudima i lako uče nove trikove.

Njufaundler

Ogromne njufaundlere zovu i „psima dadiljama“, jer im je urođeno da obožavaju decu, nežni su, tolerantni i vrlo zaštitnički nastrojeni prema njima. Najviše odgovaraju porodicama sa velikim dvorištem, ali bitno je da budu u domu, uz porodicu. Odlični su plivači i poznati su brojni hrabri poduhvati ove rase u kojima su spasili živote ljudi u vanrednim situacijama.

Pročitajte još:

Škotski ovčar

Setite se Lesi i biće vam jasno zašto je škotski ovčar morao da bude na ovoj listi. Kao i na filmu ova rasa je vrlo privržena. Lako se dresiraju, brzo uče i vrlo su inteligentni. Zaštitnički su nastrojeni prema ljudima koje vole, naročito prema deci.

Bul terijer

Iako su etiketirani kao agresivni, bul terijeri su zapravo odgajani da budu verni pratioci ljudi. Zloupotreba ove rase dovela je do negativne reputacije, ali njihova priroda je da budu prijateljski nastrojeni kako prema odraslima tako i prema deci. Tolerantni su i imaju visok prag za bol. Traže dosta igre, ali pružaju neizmernu ljubav, dobri su čuvari i umeju da zaštite decu.

Bigl

View this post on Instagram

A post shared by Beagles (@beagle_society)

Bigl se dobro uklapa u domove sa aktivnom decom, snažne je građe i uvek spreman na igru, a pametan i veseo dobro će se slagati i sa ostalim ukućanima. Međutim, ako pas nije navikao od malena na druge životinje, budite oprezni jer ih može juriti i posmatrati kao plen.

Buldog

Buldozi su psi čvrste, zdepaste građe koji mogu da odole i grubljim igrama manje dece. Tolerantni su i druželjubivi, ali nemaju baš puno energije, pa se nemojte iznenaditi ako vaš buldog usred igre reši da malo legne i odrema. Dobro podnose život u svim prostorima pa i malim stanovima. Nisu zahtevni ni naporni i dobro se slažu sa drugim ljubimcima.

Van kategorije: Mešanci

Mešanci mogu da budu najbolji mogući izbor za sve kategorije, a ako ste rešili da prošetate do nekog azila i pronađete psa koji po energiji odgovara vašog porodici, imajte na umu da veći i psi srednje veličine  mnogo bolje prihvataju decu nego mali. Izbegavajte pse koji podsećaju na čivave ili pekinezere jer njihov temperament može biti problematičan. U svakom slučaju, ključno je da se od prvog dana postavite kao „glava porodice“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare