Psi za stan
Psi za stan; Foto: Rachael Porter / ImageSource / Profimedia

Postoji više stvari o kojima treba voditi računa kad se bira pas koji će živeti u stanu. Njegova veličina je samo jedna od njih, a ispostavlja se ne ni presudna. Mnogo je bitnije kakav karakter ima pas i koliko mu je potrebno da bude fizički aktivan, a vlasnici pasa skrenuće vam pažnju i na detalje koji se tiču njegove dlake – neki psi se jednostavno manje linjaju, a njihova dlaka ne izaziva alergijske reakcije. Proverili smo koji su psi za stan najbolji izbor i zašto.

Najbolji mali psi za stan

Za one koji nemaju mnogo prostora i vremena za preduge šetnje, najbolje će biti da izaberu neku manju rasu.

Francuski buldog

Francuski buldog je jedna od najpopularnijih gradskih rasa i pravi kućni pas – dobrog je karaktera, prilično tih i ne traži puno šetnje, ali je i prilično osetljiv, traži dosta pažnje i ne podnosi velike vrućine i hladnoću.

Ši-cu

Ši-cu je rasa kod koje karakter zavisi od psa do psa. Generalno, u pitanju je pametan i dobar, privržen, pas istovremeno i maza i „budni čuvar“. Aktivne je prirode i druželjubiv, ali ponekad zna da bude tvrdoglav i bučan.

Mops

Mops važi za jednu od najsimpatičnijih rasa, miroljubiv je i pratiće vlasnika u stopu. Ipak, treba pripaziti na njegovu ljubav prema hrani i izležavanju na kauču, što ga čini sklonim gojenju.

Kavalijer king Čarls španijel

Šarmantan i nežan pas kojem će najbitnije biti da bude uz vas. Ne traži puno kretanja, ali moći će da vas isprati i kada krenete na izlet ili rekreaciju.

Havanski bišon

Havanski bišon ili havanezer je veseo pas koji ne laje puno, pitom je, dobroćudan i slaže se lepo s drugim životinjama, a pritom se ne linja i ne mora da se vodi na duga istrčavanja. Idealan za stan.

Maltezer

Maltezer je jedna od najpopularnijih rasa za stan. Za njega će vaša porodica biti ceo svet, a zavisno od mesta na koje ga postavite biće sjajno društvo za igru ili najveća maza.

Najmanji psi

U poslednje vreme posebno raste popularnost takozvanih “teacup” kučića, mada kinologija ne priznaje taj termin, a njihov uzgoj prati dosta kontroverzi.

Pročitajte još:

U tu grupu najmanjih pasa na svetu ubrajaju se oni koji nisu teži od 0,9 do 2,2 kilograma i koji u odraslom dobu ne prelaze visinu od 40 cm.

U krug najmanjih su, na primer, ušli briselski grifon, maltezer, patuljasta pudla, jorkširski terijer, mops, kao i pomeranski špic koji zbog svog krzna izgleda poput plišane igračke. Minijaturna čivava je teška od pola do dva i po kilograma, ali treba računati i na njen specifičan karakter – ume da bude dosta zaštitnički nastrojena i dosta da laje.

Veliki psi za stan

Postoje i veliki psi koji zapravo vole život u stanu i nije im potrebno mnogo šetnje i istrčavanja.

Rodezijski ridžbek

Rodezijski gonič lavova se iznenađujuće dobro privikao na život u stanu i bez problema će ceo dan provesti izležavajući se. Posebno ako je napolju kišno vreme.

Veliki engleski hrt

Lakše ćete ga zamisliti u vrtu nekog dvora nego u stanu, ali ispostavlja se da je velikom engleskom hrtu potrebno mnogo manje kretanja nego što se mislilo, iako je pas koji se koristi i za trke. Ipak, nakon što se istrči punom brzinom nekoliko minuta, ostatak dana provešće u spavanju i maženju.

Nemačka doga

Nemačke doge mogu imati i 80 kg, ali njihov adut je to što su relativno mirne i neće vam praviti haos po stanu, strpljive su i nije im potrebno mnogo fizičke aktivnosti.

Irski vučji hrt

Irski vučji hrt možda kod nas nije čest izbor, ali u pitanju je dobar i miran pas koji najviše voli da se ispruži po podu celom dužinom – a može da bude i viši od doge.

Mastif

Ogromni mastifi su zapravo prilične „flegme“ i nije potrebno stalno ih animirati da bi potrošili višak energije. Jedino može da bude problem što su i kao štenci preteški da biste ih nosili uz stepenice.

Srednji psi za stan

Psi srednje veličine su idealni za one koji ne žele minijaturnog „psa-igračku“, ali ni „tele“ koje će se osećati skučeno u dvosobnom stanu.

Šar pej

Mirne je prirode i traži nekoliko kraćih šetnji dnevno, a pritom je osetljiv na visoke temperature tako da će stan s klimom za njega biti spas u vrućim letnjim danima.

Engleski buldog

Vlasnici engleskog buldoga će vam objasniti da ove mezimce nekad bukvalno moraju da vuku da bi ih izveli napolje – tako su lenji i uživaju u toplom domu.

Baset

Iznenađuje da je baset zapravo lovački pas, posebno kad u glavi imate sliku gde se tvrdoglavo opire šetnji. Ali, osim te tvrdoglavosti, sjajan je pas za stan, tih je i miran.

Pudla

Pudle su jako inteligentne, ima ih u tri veličine, i dugo su bile prvi izbor za kućnog psa jer se ne linjaju. Ipak, dosta su živahne, tako da ćete morati da im obezbedite dosta igre i šetnje.

Čau čau

Čau čau nije naročito aktivan, retko laje, ali i on zna da bude prilično tvrdoglav, tako da je dresura na početku jako bitna kako bi se potpuno prilagodio životu u stanu.

Psi za stan koji se ne linjaju i ne smrde

Ljudi koji se muče s alergijama, a vole životinje najbolje znaju koliko je važno izabrati psa koji se ne linja previše i ne smrdi. Na primer, mada ima dugu dlaku, maltezer se izdvaja od drugih rasa upravo zbog toga što je ona hipoalergenska i ne otpada. Patuljasti šnaucer se takođe ne linja, nema miris I dobar je izbor za osobe koje reaguju na dlaku kućnih ljubimaca, kao i mali engleski hrt. Alergičari takođe dobro podnose dlaku havanezera, kao i njegovog rođaka, kovrdžavog bišona.

Psi za stan koji se ne linjaju

Među psima za stan koji se ne linjaju, ili se linjaju vrlo malo u određenom periodu godine, su i jorkširski terijer, jazavičar, svi tipovi pudlica, ši-cu, boston terijer, škotski terijer (Westie)… Ipak, neki zahtevaju redovno četkanje i određenu negu dlake.

Idealan pas za stan za one koji po prvi put reše da imaju psa

Za osobe koje prvi put razmišljaju o tome da uzmu psa, verovatno će biti najbolje da se opredele za neku rasu koja je po prirodi poslušna, nije preterano osetljiva i ne donosi previše obaveza. Mnogima bi prva preporuka bio zlatni retriver ili labrador retriver, koji su neverovatno privrženi vlasnicima i učiniće sve da vam udovolje, međutim, potrebno im je dosta fizičke aktivnosti i stan često može da bude previše skučen za njih. Od rasa koje su „baš za stan“ kao dobar izbor za nekog ko ranije nije imao psa izdvajaju se pudla, mops, kavalirski španijel kralja Čarlsa…

Pročitajte još:

Kratkodlaki psi za stan

Bostonski terijer ima kratku dlaku koja je laka za održavanje, nema specifičan miris, a ima sjajan karakter. Mali italijanski hrt ima kratku i nežnu dlaku, ali se gotovo ne linja i zahteva minimum nege kako bi mu krzno bilo sjajno. To važi i za većinu drugih hrtova koji se smatraju dobrim izborom za stan. Jazavičar ima kratku dlaku koja vam neće praviti puno problema, ali treba imati na umu da se ova rasa ne preporučuje porodicama sa malom decom.

Najbolje rase pasa za stan za porodice sa decom

Od pasa za stan vedre prirode, koji vole druženje sa decom i biće im pravi drugari, ali i čuvari, obično se na prvom mestu preporučuje pudla. Svakako, nije i jedina koja odgovara tim „uslovima“. U porodice s decom će se takođe odlično uklopiti živahni lagoto romanjolo, lasa apso, havanezer, tibetanski terijer, maltezer…

***

Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare