Među pričama o Josipu Brozu je i jedna zvana – Titov omiljeni kolač.
Za Josipa Broza Tita pričalo se da je veliki bonvivan i gurman i da se uprkos dijabetesu nije suzdržavao od slatkog.
Za prve dve tvrdnje moguće je pronaći dokaze po fotoarhivama, a poneki detalj se još tu i tamo pojavi kroz svedočanstva njegovih savremenika, poput njegovog nekadašnjeg kuvara koji je pre nekoliko godina ispričao kakve je sve specijalitete pripremao za doživotnog predsednika bivše države, prenosi City Magazine.
A da je voleo slatko, odnosno barem jedan kolač, uveravaju nas objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima u regionu, pa se tako piše da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom. Navodno je recept dugo bio dobro čuvana tajna. Sada očigledno više nije.
Titov najdraži kolač ili ne – recept ne zvuči nimalo loše.
Za testo:
4 jajeta
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mlevenih oraha
5 kašika kuvane kave
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Za krem:
400 ml mleka
200 g putera
100 g otopljene čokolade
10 kašika šećera
5 kašika brašna
3 kašike mlevenih oraha
2 žumanceta
1 vanilin šećer
Ukras:
malo čokolade
malo mlevenih oraha
Za koru odvojite belance od žumanca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte. U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna sa praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte, te na kraju pažljivo umešajte sneg od belanca. Dobijenu smesu ulijte u posudu za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Za krem mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanceta pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.
Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro pomešajte sa ohlađenim kuvanim kremom.
Kada je testo pečeno, izvadite i ostavite da se ohladi, pa po njoj ravnomerno rasporedite kremu i ostavite da se stegne. Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa narežite na kocke i poslužite.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare