Foto: Shutterstock

Mogu da se pripremaju i kao slatke i kao slane, a služe se kao predjelo, dezert ili glavno jelo.

Ako pitate Zagorce, ubedljivo najbolja slana i slatka poslastica su zagorske štrukle. S tim bi se složio i Josip Broz Tito, kome su štrukle bile omiljeno jelo.

PRIPREMA:

Izmešajte po 150 grama mekog i oštrog brašna, dodajte mlake vode u koju ste stavili malo sirćeta, soli, jedno jaje, dve kašičice ulja i dobro umesite.

Mesite dok testo ne počne da se odvaja od podloge.

Umešeno testo prekrijte čistom krpom i pustite da odstoji oko jedan sat. Zatim ga razvucite na stolu preko stolnjaka.

Razvucite ga oklagijom, a potom ga lagano polijte uljem da se ne hvata za ruke i dalje razvlačite lagano rukama.

Testo se najčešće razvlači preko širine stola, a deblji krajevi razvučenog testa se odlome rukom.

Za fil pomešajte do pola kilograma sira, 100 ml pavlake, 1 jaje, malo soli po potrebi. Usitnite sir, umešajte pavlaku, jaje i so i sve lepo sjedinite.

Rasporedite fil na donju trećinu testa, a ostatak testa poprskajte s malo ulja. Stolnjakom urolajte testo u valjak, pa isecite na jastučiće.

U dubljoj šerpi prokuvajte oko dva litra vode, pa ubacite testo. Kuvajte dok štrukle ne isplivaju na površinu i onda ih vadite šupljom kašikom i stavite u pleh. Prelijte neutralnom pavlakom i pecite dok lepo ne porumene.

Štrukle mogu da se pripremaju i kao slatke i kao slane, a poslužuju se kao predjelo, dezert ili glavno jelo. U zavisnosti od područja u kojem se priprema, ovo jelo ima različite sastojke, ali se uvek pravi od vučenog testa koje se puni kravljim sirom, kiselom pavlakom i jajima.

***

Bonus video: Mišelinove zvezde stižu na srpsku gastro scenu? – gosti Nenad Gladić (Lepi Brka), Vlastimir Puhalo i Vanja Puškar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare