Kaštradina ili suvo meso sa raštanom - ovo jelo se odvajkada tradicionalno priprema pre svega u Crnoj Gori i južnoj Hercegovini, ali i Dalmaciji, Lici.
Ima jak, specifičan miris i ukus, a sprema se sa raštanom, keljom ili svežim kupusom. Kaštradina (kastradina), ovčija stelja ili ovčija pastrma, jeste sušeno dimljeno meso obično kastriranog ovna. Po tom je i dobila ovaj zanimljiv naziv.
Ima više načina kako se sprema. Zajedno sa raštanom kaštradina je, po tradicionalnom crnogorskom i hercegovačkom načinu pripreme, osnovni sastojak ovog jela.
500 g kaštradine, ili suvih rebara, slanine – ili svega po malo
1 kg raštana
½ kg krompira
2 glavica crnog luka
2 šargarepe
5 čenova belog luka
malo bibera
2-3 lista lovora
KORAK 1: Suvo meso, iseći na komade, oprati ga u mlakoj vodi, pa ga zajedno sa iseckanim crnim
lukom odvojeno prokuvati oko sat vremena.
KORAK 2: Listove raštana oprati, ukloniti trvrdi-korenasti deo, pa ih prokuvati u blago zakiseljenoj i slanoj vodi. Posle 30-tak minuta napola skuvan raštan skinuti sa vatre, procediti i ohladiti. Iseckati ga na rezance, pa ga sa lovorom, belim lukom, sitno iseckanom šargarepom i krompirom dodati u lonac sa mesom.
Sve kuvati još na srednjoj temparaturi oko 2 sata, dok meso potpuno ne omekša, a krompir počne da se raspada.
KORAK 3: Raskuvan kropir daće lepu gustinu ovom jelu, ali ako volite još gušće, zapržite ga sa jednom kašikom brašna, mašću i malo aleve paprike.
*
Idealno je, ako ste u prilici, da raštan pripremite na vatri iznad ognjišta i u kotliću, kako se to od davnina u Crnoj Gori i južnoj Hercegovini radilo.
Znate li da ovako pripremljeno jelo može da stoji mnogo duže od običnih variva, pa je to još jedan od razloga zašto se u prošlosti, kada nije bilo frižidera, često pravilo.
Biram crveno vino – crnogorski, ako je moguće crmnički, vranac!
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: