"Koji je glavni sastojak fejžoade?", pitanje je iz jučerašnje Potere.
Od ponuđenih odgovora bili su pasulj, krompir i kupus. Tačan je: pasulj.
Ovo ne umem ni da procitam.. 😳🤯🤦♀️ #potera pic.twitter.com/SQbxtnfDaM
— Maryna (@boo_maryna) May 23, 2022
Fejžoada (Feijoada) je i ime dobila po portugalskoj reči za pasulj – „feijão“. U pitanju je čorbasto jelo od crnog pasulja i mesa, koje je danas najpoznatije i najraširenije jelo u Brazilu.
Postoji mnogo verzija, dodaju se različiti sastojci i začini, ali u brazilskim je uvek osnova crni pasulj i kombinacija dimljenog i svežeg (svinjskog ili goveđeg) mesa. Kobasice su obavezan sastojak, a jelo se obično servira uz pirinač ili dinstano povrće.
U nastavku pogledajte pojednostavljeni recept za fejžoadu, mada se ne upuštajte u tu avanturu ako nemate strpljenja za ručak koji se krčka pet sati.
450 g crnog pasulja
4 kašike maslinovog ulja
450 g svinjske plećke
2 velika luka
1 glavica belog luka
450 g govedine
225 g svežih kobasica
450 g dimljene kobasice
3-4 lovorova lista
1 paradajz pire u konzervi
malo soli
Crni pasulj prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji dok pripremate ostatak čorbe.
Zagrejte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri i propržite svinjetinu. Kada meso porumeni, izvadite ga iz šerpe, ostavite sa strane. U lonac dodajte crni luk, propržite, posolite i dodajte beli luk. Dobro promešajte i dinstajte par minuta.
Dodajte nazad svinjetinu i ostalo meso, pa nalijte dovoljno vode da pokrije sve sastojke. Dodajte lovorov list, poklopite i ostavite da se kuva sat vremena.
Crni pasulj procedite i dodajte u šerpu. Ostavite da se krčka dok pasulj ne omekša, oko sat i po.
Na kraju dodajte paradajz, dobro promešajte, posolite i krčkajte dok meso ne počne da se „raspada“, što će trajati oko dva sata, procenjuju autori sajta Simply recipes.
***
Bonus video: Domaćinske Priče – Čorbast pasulj
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: