Poljska Karpatka je poljska verzija krempite i omiljen desert s kremom od vanile u koji se može dodati i voće poput malina, jagoda, breskvi ili kivija. Taj specijalitet ime duguje Karpatima, planinskom lancu koji se prostire i jugom Poljske, čiji izgled oponaša talasasto testo karakteristično za ovu poslasticu, dok je šećer u prahu kojim se kolač posipa nalik snegu na planinskim vrhovima.
Savet iskusnih domaćica za pripremu ovog kolača je da ukoliko nemate vremena za izradu domaćeg krema od vanile, uvek možete da se poslužite prečicom i umesto njega uzmete instant puding od vanile, piše Punkufer.
125 g maslaca
1 šolja (2 dl) brašna
1 šolja vode
5 jaja
Za krem:
450 ml mleka
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
3 kašike skrobnog brašna
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašika maslaca
Zagrejte vodu, dodajte maslac i kad prokuva, maknite s vatre. Lagano sipajte u smesu brašno neprestano mešajući žicom da se ne naprave grudvice. Kad se testo malo ohladi, dodajte postupno jedno po jedno jaje mešajući ili miksajući dok ne dobijete sjajno testo. Testo podelite na dva dela. Prvu polovinu razmažite na pleh obložen papirom za pečenje. Nemojte ga zaglađivati kako biste dobili karakterističan izgled. Pecite na 190 Celzijusovih stepeni oko 25 minuta pa ispecite i drugu koru. Ostavite da se hladi.
Odvojite nekoliko kašika mleka, a ostatak zakuvajte. Pomešajte skrobno brašno, šećer i vanilin šećer s izdvojenim mlekom pa izmešajte. Ulijte u ostatak kipućeg mleka mešajući šicom dok se ne zgusne pa dodajte ekstrakt vanile. Lonac s kremom stavite u veći, napunjen hladnom vodom, da se brže ohladi. Kad se ohladi, umešajte maslac.
Kremom premažite prvu koru, poklopite drugom pa ostavite u frižideru. Prema želji pospite šećerom u prahu pre posluživanja, a na vrh dodajte omiljeno voće.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: