Pohovana piletina Foto:Shutterstock

Hrskava pohovana piletina jedno je od omiljenih jela za porodični vikend ručak. Ovo jelo popularno je širom sveta, pa se tako jede i u Toskani, ali tamo se sprema malo drugačije, pa je ukus savršen.

Toskanska pohovana piletina odlikuje se savršeno hrskavim i sočnim ukusom, a za razliku od našeg tradicionalnog recepta, ovaj ne uključuje prezle već samo jaja, brašno i ulje. Ukoliko želite, meso možete marinirati pre pohovanja, mada je i bez toga ukus božanstven. Evo recepta, koji prenosimo sa sajta Danas.rs.

Toskanska pohovana piletina

Sastojci:

500 g pilećeg mesa bez kostiju

3 jajeta

2-3 kašike brašna

2-3 čena belog luka

2 grančice ruzmarina

1 limun

so i biber po želji

listovi žalfije po želji

biljno ulje za prženje

Pročitajte još:

Priprema:

Posolite i pobiberite piletinu. Dodajte malo ulja, iseckan beli luk, ruzmarin i listove žalfije.

Operite limun, isecite ga na kriške i njima prekrijte piletinu. Sve zajedno stavite u frižider da se marinira najmanje dva sata, a najbolje preko noći.

Kada budete spremni za pečenje mesa – pomešajte jaja i brašno. Ako je smesa previše gusta, možete dodati malo vode ili mleka.

Posolite i pobiberite smesu po želji, pa u nju uronite pripremljeno marinirano meso. Ostavite piletinu u smesi oko 10 minuta.

Zagrejte ulje na šporetu u dubokom tiganju ili šerpi. Ulje treba da dostigne temperaturu od 180 stepeni C pre nego što se u njega umoči meso.

Piletinu pržite u dubokom ulju oko 10 do 20 minuta dok se termički ne obradi do kraja i ne dobije lepu hrskavu zlatnožutu koricu.

Vreme pečenja zavisi od debljine i veličine komada piletine. Ako niste sigurni da li je piletina kuvana, proverite kuhinjskim termometrom – temperatura u najdebljem delu treba da dostigne oko 73 stepena C.

Pečenu piletinu stavite na kuhinjski ubrus ili salvetu da upije masnoću, a zatim je poslužite uz prilog po želji i uživajte. Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar