Kao najbolji sos na svetu Taste Atlas je predstavio libanski "toum" - sos od belog luka koji na prvi pogled deluje kao najjednostavnija moguća kombinacija sastojaka.
Ako tražite ideje za nove ukuse soseva kojim možete da prelijete testeninu, meso, možda i salatu – poznati gastro vodič Taste Atlas predstavio je 100 najboljih soseva na svetu. A na samom vrhu se našao „toum“, za koji verovatno već imate sve potrebne sastojke – pravi se od belog luka, ulja i limuna.
Beli luk se polako izgnječi, ili danas jednostavno samelje u mašini. Tokom ovog procesa, lagano se dodaje ulje (poželjno neutralno ulje kao što je ulje od repice ili maslinovo) kako bi se stvorila homogena pasta od belog luka neobične, mekane teksture. Na kraju, u mešavinu se dodaju so i limunov sok, dajući pasti slani ukus i boju slonovače.
Toum se koristi za marinade, sosove i umake i može obogatiti svaki obrok. Obično se kombinuje sa piletinom u tradicionalnim jelima kao što su pečena piletina, pileći ražnjići ili pileća šavarma, ali se takođe često kombinuje sa govedinom, jagnjetinom ili kozjim mesom.
Na drugom mestu liste je hogao, tradicionalni kolumbijski sos od paradajza, mladog luka i korijandera, a na trećem čuveni sos za bolonjeze.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare