„Šatobrijanov biftek“ iz 19. veka opstao je do danas kao sinonim romantične večere za dvoje. Kao nezaobilazan „prilog“ uz šatobrijan za dve osobe idu romantičan ambijent sa diskretnom muzikom, najboljim vinom i svećama na besprekorno postavljenom stolu.
Fransoa Rene, vikont od Šatobrijana je poznati francuski pisac, diplomata i političar 19 veka. Ipak, šira javnost ga pamti po specijalitetu koji je njegov lični kuvar Monmiraj izumeo kada je trebalo da večera sa gospođom Rekamije, čuvenom lepoticom tog vremena. Taj specijalitet je postao jedno od najpoznatijih svetskih jela, koje je pod imenom „Šatobrijan“ opstalo do danas, kao sinonim romantične večere za dvoje.
Priprema se od bifteka – goveđeg filea, najmekšeg, najkvalitetnijeg i najcenjenijeg crvenog mesa. Različiti gurmanski ukusi stvorili su više načina pripreme bifteka. Jedu se u devet varijacija – od živog do potpuno izgorelog. Živ, pečen, nedopečen! A koji je vaš način? Ako već niste, evo prilike da uz pomoć ovog rercepte odlučite sami.
Da ne bi sok iz njega curio dok nožem lagano režemo u koso jelom.
500 g goveđeg bifteka debljine 5 cm
150 g putera
1 veza peršuna
1 dcl ulja
1 kašičica krupno mlevenog bibera
krupna morska so po ukusu
Za prilog:
povrće po izboru
KORAK 1: Sa mesa pažljivo skinuti opnu. Za ovaj recept odvojiti srednji, najfiniji deo bifteka. Isprati ga vodom i prosušiti čistom krpom ili paprinim ubrusom. Radnu ploču posuti krupnom morskom solju i krupno mlevenim biberom, pa u to uvaljati meso, pa ga posle toga malo pouljiti.
KORAK 2: Meso peći u tiganju ili na roštilju. Ako je tiganj, zagreje se na najjačoj vatri i u njega spusti biftek i peče sa svih strana ukupno 10 minuta, dok ne dobije lepu rumekastu boju. Zatim se smanji temperatura i istiha dalje prži još novih 10 minuta, uz okretanje. Za to vreme meso premazivati ranije umućenim puterom i isackanim peršunom. Meso ne sme da se prepeče već treba biti spolja pečeno, a iznutra ružičasto, mekano i sočno. Kada jed pečen, biftek ostaviti da odstoji nekoliko minuta kako ne bi iscurio sok i tek posle toga ga seći na kriške.
Biftek poslužite sa povrćem po izboru: kuvanom šparglom, brokulijem, karfiolom, graškom, šargarepom ili grilovanim paradajzom, pečurkama tikvicama, patlidžanom.
Možete ga iseći na režnjeve i servirati na prepečen hleb, a odozgo staviti kocku maslaca i garnirati sa izabranim povrćem. Dobro je da se na stolu nađu i senf, kečap i worcester. Kao nezaobilazan „prilog“ uz šatobrijan za dve osobe idu romantičan ambijent sa diskretnom muzikom, komplimentima, najboljim vinom i svećama na besprekorno postavljenom stolu.
Jača crvena vina merlo, vranac, portugizer ili za ljubitelje belih vina neki dobar šardone.
Biftek će biti mekši i sočniji ako pre pripreme neki dan odstoji u zamrzivaču. Istraživanja su pokazala da zamrzavanje može uzrokovati bubrenje i pucanje mišićnih vlakana, zbog čega će ovo najkvalitetnije meso biti još mekše i sočnije. Važno je znati i to da biftek treba neko vreme da odstoji van frižidera na sobnoj temperaturi pre pečenja.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare