Na neslavnom prvom mestu jelo koje je obavezno na slavskoj trpezi.
Srbija je u svetu poznata kao gastro-destinacija, pa se naveliko priča o našim sarmama, ajvaru, pirotskom kačkavalju, magarećem siru iz Zasavice. Međutim, čuveni svetski gastro magazin Taste Atlas je nedavno napravio listu jela iz Srbije koja su najgore ocenjena. I mada se sa tim lošim ocenama mnogi odavde se nikako ne bi složili, očigledno je da se svetu ne sviđa sve što se skrčka u Srbiji.
Podvarak je srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, crnog i belog luka i mesa poput pečene svinjetine ili slanine. Tradicionalno se priprema i jede tokom hladnijih meseci. Ako se podvarak priprema bez mesa, obično se služi kao prilog. Kažu da jelo ima još bolji ukus ako se podgreje sledećeg dana, a neki veruju da je odličan lek za mamurluk zbog velike količine kupusa i belog luka, piše Taste Atlas.
Čvarci su tradicionalni specijalitet koji je popularan u jugoistočnoj Evropi i na Balkanu. Prave se termičkim izdvajanjem masti iz svinjetine, a salo se obično seče na kockice i prži u sopstvenoj masnoći i potom cedi. Tokom procesa čvarci se stalno mešaju velikim kašikama ili kutlačama. So se obično dodaje u smesu, dok neki vole da dodaju i beli ili crni luk. Čvarci se obično prave u kasnu jesen ili zimu, često tokom svinjokolja, a obično se grickaju kao užina, posluženi uz hleb i sveži luk i uz pivo ili rakiju.
Proja je tradicionalni srpski kukuruzni hleb koji se pravi od mešavine kukuruznog brašna, soli i vode. Čim se u ovo jelo doda mleko, umućena jaja, puter ili ulje, to više nije kukuruzni hleb, već slana pita koja se zove projara. Nakon što se ispeče, proja se obično seče na kocke i služi topla. Trebalo bi da bude hrskava sa svih strana, a pošto je malo suva, preporuka je da se jede sa sirom, jogurtom, pavlakom, pasuljem, kiselim kupusom, sarmom ili čvarcima.
Svadbarski kupus je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, paprike, lovorovog lista, bibera i mesa kao što su svinjetina, teletina, jagnjetina i slanina. Kombinacija ovih sastojaka se lagano krčka u zemljanoj posudi na vatri. Kažu da, što se duže kuva, to će imati bolji ukus, posebno ako se ponovo zagreje sledećeg dana. Jelo se obično služi na svadbama i sličnim velikim gozbama.
Srpska salata je u suštini varijacija čuvene šopske salate. Šopska salata se pravi od paradajza, krastavca, sirove ili pečene paprike, luka i slanog sira. Srpska salata je skoro potpuno ista, ali u njoj nema sira. Povrće se pomeša, zatim začini solju i biberom i pre pokapa uljem i sirćetom. Ova salata je posebno popularna leti zbog svojih osvežavajućih ukusa.
Riblji paprikaš je tradicionalna čorba koja se kuva u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Ova začinjena riblja čorba obično se pravi od raznih slatkovodnih riba kao što su som, štuka, šaran. Jelo ima snažnu aromu zbog velike količine mlevene crvene paprike, koja može biti blaga do veoma ljuta. Riblji paprikaš se često služi sa domaćim rezancima, a toliko je popularan u regionu da se tokom cele godine organizuju brojna takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša.
Popara, balkanska verzija kaše od hleba, drevno je jelo koje je veoma cenjeno kao brzo i lako rešenje da se ostatak hleba potroši i da se pritom nahrani cela porodica. Pošto se jede u mnogim zemljama širom regiona, postoji mnogo različitih načina pripreme. Dva ključna sastojka su hleb, isečen na kockice ili na manje komade, i tečnost, obično mleko, voda ili čaj, koja se koristi za mešanje hleba u meku smesu. Tečnost se obično meša sa puterom, biljnim uljem ili svinjskom mašću da bi jelo bilo jače.
Slatko je srpski specijalitet koji se sastoji od komadića voća u gustom, zašećerenom sirupu. Može se pripremati od raznih vrsta voća kao što su dunje, kora lubenice, trešnje, maline, jagode, kupine, smokve, grožđe, šljive, dok se sirup na bazi šećera može začiniti vanilom, limunom ili karanfilićem. Slatko je znak gostoprimstva i tradicionalno se nudi kao topla dobrodošlica gostima. Uvek se služi u malim staklenim činijama i gosti po običaju treba da uživaju samo u kašičici, dve jer je dosta jako.
Jednostavni i hranljivi, rezanci s makom se prave od široke, tanke pšenične testenine koja je prelivena obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja jeftino, ali omiljeno jelo.
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od „lošijih“ delova svinjskog mesa kao što su glava ili nožice. Meso se često kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da otpada od kosti. Zajedno sa supom u kojoj se kuvalo, meso se stavlja u činije, obično tanjire, koji se zatim ostave da se ohlade i stegnu. Ovaj žele od mesa se služi narezan na kocke kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.
I kad se sagleda ova lista, na kraju se nameće jedan zaključak – jasno je da se ukusi razlikuju, ali naša zemlja bez sumnje ima toliko specijaliteta da će svako naći ono što mu godi.
BONUS VIDEO: Domaćinske Priče Jagnjeća plećka u maramici sa maslinama – 15.06.2022.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare