Kada sladak kupus pripremite po ovom receptu, o čas posla može, uz dodatak testenine postati sjajna pasta sa aromatičnim dinstanim kupusom i hrskavom slaninicom.
Pojednostavljeno rečeno, podvarak je dinstani kiseli kupus. Iako je po svemu „kalorijska bomba“ kod nas je kultno jelo, dok ga u zemljama razvijenog sveta sve više izbegavaju. A šta je sa dinstanim slatkim kupusom, laganim, gotovo dijetalnim jelom, koje ovako spremljeno zadržava svoj ukus i sve hranljive sastojke kupusa.
Uprkos tome kod nas nije, ni izdaleka cenjen niti popularan kao podvarak. A zdrav je, preukusan i izvanredan prilog uz meso ili ribu. Dakako, može biti odlično i samostalno glavno jelo! Kada ga pripremite po ovom receptu, o čas posla može, uz dodatak testenine postati sjajna pasta sa aromatičnim dinstanim kupusom i slaninicom. Pa, dinstani kupus ili pasta, šta li je?
1 glavica svežeg kupusa iseckanog na tanke rezance
100 gr slanine iseckane na listiće
1 narendana šargarepa
1 glavica iseckanog crnog luka
½ struka na kolutove iseckanog praziluka
1 kašika vegete
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 list lovora
½ veze mirođije
so, biber
5 kašika ulja
*
½ kg testenine
KORAK 1: U šerpu sa masnoćom od propržene slanine i uljem, staviti luk, šargarepu i praziluk, pa ih propržiti nekoliko minuta. Kada luk postane staklast, dodati kupus, lovor i ulje.
Poklopiti šerpu i uz povremeno ali redovno mešanje dinstati na tihoj vatri 20-tak minuta. Vodu ne treba dolevati jer će se kupus dinstati u masnoći i sopstvenom soku. Pred kraj posoliti, pobiberiti, dodati alevu papriku i nastaviti dinstanje dok kupus potpuno ne omekša Na kraju dodati mirođiju i hrskave režnjeve slanine koju smo na samom početku pržili.
KORAK 2: Ukoliko želite, možete u ovako spremljen kupus dodati testeninu po izboru, pa uz mešanje držati 5-6 minuta na tihoj vatri da se mirisi sjedine.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare