Foto: Instagram/milos_premcevic/Dzinnik Darius / Panthermedia / Profimedia

"Premčević od Velsa lično."

Miloš Premčević je fitnes trener i nutricionista koji trenira dosta poznatih ličnosti i veoma je popularan na društvenim mrežama. Njega su juče na Instagramu pitali zašto niko od trenera ne savetuje da treba jesti kuvanu hranu i njegov odgovor je ubrzo postao viralan.

Naime, on je pokušao da objasni kako kuvana jela imaju veze sa socijalnim statusom, što nije naišlo na odobravanje.

„Zato što kuvana hrana sama po sebi nije loša, ali nutritivno ukoliko se ne dodaje mesa, morale bi baš velike količine da se pojedu da bi se unelo nešto proteina iz biljnih izvora uz dodavanje dosta hidrata kroz ceo obrok. Okej čorbe, potaži, kao predjelo super, ali kuvano jelo kao jelo je da kažemo malo i socijalni status, otud ta jela kod nas u tolikoj meri. Bogataši su uvek na dvoru jeli divljač, narod (sirotinja) paprikaš koji se spremao po sistemu ubaci šta ima i uz to dosta hleba da se što više napune creva da bi bili siti. Mi smo dugo, dugo, bili pod okupacijom, najveći broj kuvanih jela su jela iz naroda. Biljke su se uvek lakše pronalazile i koristile, dok stoku i svinje su imali samo imućniji“, objasnio je Miloš.

„Pakao, jel moguće da neko napiše nešto ovako ograničeno…Šta, ja nisam neki veliki ljubitelj mesa i onda sam socijala?“

„Našem narodu uvek mora biti bolje ono što je skuplje.“

„Pitam se kako je uopšte ljudska vrsta opstala ako su svi seljaci bili neuhranjeni, po teoriji ovih kvazi stručnjaka koji iskaču iza svakog ćoška.“

„Ja ne verujem sta čitam.“

Pročitajte više:

„I da uzmemo u obzir da su ti bogataši najčešće umirali od kardiovaskularnih bolesti baš zbog toga što su previše krkali mesa. Toliko vojske prešlo ratove samo na žitaricama a ovaj će da ga tupi.“

„Tačno da ne jedem kuvano jednom nedeljno creva bi mi se zavezala.“

„Tačno me ovo nervira kod tih svih fitness influensera i modernih nutricionista. Vrte 4 stvari u krug (piletinu, ovsene, pirinac i batat). Brate daj mi sarmu, punjenu papriku, boraniju, grašak, 15 vrsta mesa na 1500 načina, to sam navikla da jedem.“

***

Bonus video: Da li je tradicionalna domaća hrana postala luksuz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar