Martin Skorseze Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Američki reditelj, producent i scenarista Martin Skorseze biće ovenčan Zlatnim medvedom za životno delo na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu, saopštili su organizatori čuvene smotre. 

Skorsezeu će nagrada za životno delo biti uručena na svečanoj ceremoniji 20. februara u okviru 74. Berlinala, precizirali su organizatori.

Još od sedamdesetih godina prošlog veka višestruki oskarovac jedan je od najuticajnijih filmskih stvaralaca. Samo rediteljski „katalog“ Skorsezea broji sedamdesetak ostvarenja, podsećaju čelnici Berlinala, dodajući da su njegova dela ispisala filmsku istoriju, kao i da je raznovrsnost Martinovog opusa unikatna.

Skorseze, koji se etablirao kao jedan od glavnih filmskih stvaralaca “ere Novog Holivuda“ sa filmom „Taksista“ iz 1975. godine, na Berlinalu se prvi put predstavio godinu dana kasnije s kultnim ostvarenjem „Razjareni bik“, a usledila su drugi kultni naslovi, kao što su „Dobri momci“, „Doba nevinosti“, „Boja novca“, „Bande Njujorka“…

Poslednji Skorsezeov film “Ubistva pod cvetnim mesecom“, koji je imao premijeru u Kanu, mnogi su proglasili najboljim ostvarenjem 2023. godine. Takođe, ovo ostvarenje je favorit za nominaciju za Oskara za najbolji film a nominovan je i za Zlatni globus (dodela zakazana za 7. januar).

Skorseze je na Berlinalu predstavljao mnoge svoje filmove, podsećaju organizatori, pa je tako festival 2008. godine otvoren „spektakularnim koncertnim filmom“ o Rolingstonsima – „Shine a Light“.

Među ranijim laureatima počasnog Zlatnog medveda su Stiven Spilberg, Helen Miren, Ijan Mekelen…

Bonus video: Rođendan Roberta de Nira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar