Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Slika Pabla Pikasa "Žena sa satom" (Femme a la montre) iz 1932. prodata je na aukciji, saopštila je kuća "Sotbi".

Remek-delo slavnog slikara otišlo je „ispod čekića“ za 139.4 miliona dolara, postavši tako drugo najvrednije delo umetnika ikada prodato na aukciji i najvrednije ove godine, navodi se u saopštenju aukcijske kuće. Početna cena slike bila je 120 miliona dolara.

Na platnu je prikazana Pikasova muza Mari-Terez Valter. Od 1968. godine slika se nalazila u privatnoj kolekciji bogate Njujorčanke Emili Fišer (102) koja je umrla ove godine. Na „Ženi sa satom“ vidimo Mari-Terez koji sedi u stolici nalik prestolu na plavoj pozadini, piše „BBC“.

Poznata kao Pikasova „zlatna muza“, Valter je imala 17 godina kada je upoznala 45-godišnjeg Pikasa u Parizu, a par je kasnije stupio u tajnu vezu dok je on još bio u braku sa Olgom Hohlovom, ukrajinskom balerinom.

Pablo Pikaso Pablo Picasso
Pablo Pikaso Foto: Roger-Viollet / Roger Viollet / Profimedia

Valter je postala tema mnogih Pikasovih slika, uključujući i delo „Femme Nue Couchee“ (Žena na kauču) iz 1932. godine, koje je prodato za 67.5 miliona dolara na aukciji 2022. Pikasova najskuplja slika koja je prodata na aukciji bila je „Les Femmes d’Alger“ (Žene iz Alžira), koja je na aukciji „Kristija“ 2015. koštala 179.3 miliona dolara.

„Žena sa satom“ je jedno od samo tri velika njegova dela na kojima se nalazi sat, iako je Pikaso bio fasciniran časovnicima i posedovao je nekoliko lepih i skupih primeraka.

Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Pikaso je naslikao „Femme a la Montre“ tokom svoje eksplozivne „godine čuda“ dok se pripremao za svoju prvu retrospektivu velikih razmera u Parizu sa 50 godina. Bio je intimno povezan sa Valterovom nekoliko godina, a veza je počela kada je umetnik, tada 45-godišnjak, ugledao 17-godišnjakinju kroz prozor Galerije Lafajet u Parizu. Inspirisala je slike, crteže i skulpture, od kojih se neke smatraju najvećim delima iz Pikasove osmodecenijske karijere, piše „Gardijan“.

Oslikana živim bojama, „Femme a la Montre“ prikazuje Mari-Terez kako sedi okrenuvši profil. Na njenom zglobu je sat jednostavnog izgleda sa jarko žutim kaišem.

Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Rođen u Malagi 1881. i odrastao u Barseloni, Pikaso se preselio u Pariz 1904. i postao jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka. Eksperimentisao je sa širokim spektrom stilova i tema u svojoj karijeri, posebno inspirišući „Kubizam“, koji istovremeno prikazuje predmete ili ljude iz više uglova. U karijeri dugoj osam decenija stvorio je oko 150.000 radova.

Pikaso je umro u južnoj Francuskoj 1973. godine u 92. godini.

Iako njegovo kreativno nasleđe nikada nije bilo upitno, poslednjih godina se postavljaju pitanja u vezi sa njegovim ponašanjem. Optužen je za okrutnost i za to što je bio ženskaroš.

Bonus video: Pikaso – Život je komedija za one koji misle, a tragedija za one koji osećaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar