Foto: Promo

Serija tribina "70. Martovski festival: Razgovori u susret jubileju" biće otvorena večeras, s početkom od 19 časova u Domu omladine, u Sali Amerikana.

Do početka novog, 70. po redu izdanja Martovskog festivala, koje će biti održano u martu, u Domu omladine će jednom mesečno biti održavane tribine o ovoj filmskoj smotri. Serijal se otvara večeras, s ciljem da podseti na važnost Martovskog, ali i da pokrene sve one filmske teme koje su ponekad na festivalima zanemarene ili nedovoljno primećene. U razgovore povodom jubileja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma biće uključeni članovi eminentni članovi reprezentativnih domaćih filmskih udruženja, koji će izneti svoje viđenje prošlosti Martovskog, kao i predloge za stvaranje nove vizije festivala.

U razgovoru, čiji su domaćini Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala i Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, učestvovaće Miloš Ivanović i Boris Mitić (DOK SRBIJA), Igor Toholj i Ivan Velisavljević (KINETIK KOLEKTIV), Rastko Ćirić i Vera Vlajić (ASIFA) i Milan Knežević (UFUS).

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine, a do 15. januara otvoren je konkurs za podnošenje prijava za selekciju domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa.

Podsetimo, prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma davne 1954. godine u pulskoj Areni. Nakon šest godina smotra se seli u Beograd, gde je prvi put održan od 4. do 9. marta 1960. godine, a jedan je od najstarijih evropskih filmskih festivala.

Reditelji koji su za svoje dokumentarce i kratke igrane filmove nagrađivani na ovoj manifestaciji postajali su, kao po pravilu, velikani jugoslovenske i srpske kinematografije. To su, između ostalih, Stjepan Zaninović, Krsto Škanata, Zlatko Bourek, Ante Babaja, Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Zdravko Randić, Predrag Golubović, Petar Lalović… Dušan Vukotić na ovom festivalu dobio je glavnu nagradu za „Surogat“ da bi samo mesec dana kasnije bio nagrađen i Oskarom za taj animirani film.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar