Foto: Miljan Gogić

Pre nego što je preminuo, čuveni reditelj Puriša Đorđević uspeo je da snimi još jedan, svoj poslednji igrani film. U pitanju je ostvarenje “Usta puna zemlje” po kultnom delu Branimira Šćepanovića.

U glumačkoj ekipi koju je popularni Purke okupio, glavnog junaka igra Radivoje Raša Bukvić, a tu su Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina, Nikola Marković, Ana Kostovska i drugi.

Direktor filma Miljan Gogić ,Puriša Đorđević, asistent rezije Danijela Kulier,direktor fotografije Gino Sgreva Foto: Miljan Gogić

Direktor filma “Usta puna zemlje” Miljan Gogić kaže za Nova.rs da je tužan jer je mislio da će zajedno sa Purišom Đorđevićem biti na premijeri filma.

– Ono što mi je ostalo u sećanju je taj njegov osmeh i njegovo zadovoljstvo kada je završio “final cut” filma. Mislim da svi koji su tada bili prisutni to pamte. Sada su mi pomešane emocije, žao mi je što se nismo oprostili. Trebalo je da se čujemo ovih dana, ali on je bio u krevetu, već se gasio. Kako sam čuo od njegove ćerke, nije ga ništa bolelo, samo se ugasio. Ali taj poslednji razgovor koji smo imali, toliko je bio zadovoljan, i zahvaljivao se svima, celoj ekipi… Drago mi je da se osećao srećno zbog nečega što je želeo da uradi.

Gogić dodaje da je snimanje trajalo 20 snimajućih dana i da se radilo po najvećoj vrućini.

– Mi smo Purišu sve vreme čuvali, dešavalo se da u nekim danima nije mogao da dođe jer je bilo 50 stepeni, ali mi smo snimali po njegovoj knjizi snimanja. On je sve posle želeo da vidi, imao je kontrolu nad celim snimanjem. Ja sam imao obavezu da ga štedim, jer mislim da je išao preko svojih limita. Bio je pun života. Jednom prilikom kada smo snimali neku laganu scenu u Lipovačkoj šumi, ja sam mu rekao da ne dolazi jer je bilo prevruće, i da ćemo ga mi zameniti. Ali on je insistirao da dođe, čak mi je doneo od lekara uverenje: “Evo, direktore, lekar mi je napisao da sam super i da mogu normalno da funkcionišem” – kaže Gogić i dodaje da je svima u ekipi bilo novo iskustvo da rade sa čovekom koji ima 98 godina, a koji je bistar kao “bistar potok”.

Foto: Miljan Gogić

– Sve što je zamislio, za to je postojao razlog. Nama je u nekim momentima to izgledalo čudno, malo smo se čak i smeškali u stilu: “Šta je sad ovo?”. Međutim, kada se završila montaža filma, ti kadrovi su legli tačno tamo gde je trebalo i sad tek vidimo zašto je to on hteo. On je bio nekoliko puta u montaži, radilo se po njegovim instrukcijama, bukvalno je sve znao. Poslednji put kada smo se čuli rekao mi je: “Ovo je baš to što sam želeo, mnogo vam hvala.” Ja sam mu rekao: “Hvala vama, spremite odelo za premijeru”. Super smo se šalili – setno se priseća Miljan Gogić poslednjeg razgovora sa Purišom Đorđevićem.

Film “Usta puna zemlje” je trenutno u postprodukciji, a premijera se očekuje najverovatnije u februaru sledeće godine.

Mladomir Puriša Đorđević, umro je u sredu 23. novembra, posle kratke i teške bolesti.

Bonus video: Darko Bajić o „Filmu davne budućnosti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar