Foto: Promo

Sinoćna premijera italijanskog ostvarenja "Konačno zora" (Finally Dawn) pisca i reditelja Saverija Konstanca ponudio je Venecijanskom filmskom festivalu nepretencioznu zabavu sa prijatnim filmom, piše "Gardijan".

U pitanju je ukusna, zabavna i romantična melodrama sa živom crtom nadrealnog apsurda u tradiciji filmova „Beli šeik“ Federika Felinija ili Vudi Alenove „Purpurne ruže Kaira“. Nije strašno dubok film, ali ima dušu“, dodaje kritičar „Gardijana“ koji je filmu dao četiri zvezdice.

Foto: Manuele Mangiarotti / ipa-agency / IPA / Profimedia

Ova bajka Saverija Konstanca (najpoznatijeg po adaptaciji romana „Moja genijalna prijateljica“ Elene Ferante) smeštena je u u Rim 50-ih. Mlada žena po imenu Mimoza (Rebeka Antonaći) opčinjena slavnim glumcima postaje statista u filmu koji se snima u čuvenom studiju „Činečita“ i nalazi se zajedno sa holivudskim zvezdama na noćnom slavlju pravo sa snimanja filma „La Dolce Vita“.

„Ali umesto da stvara bledi omaž Felinijevom klasiku iz 1960. godine, pisac i reditelj pametno hoda linijom između tona koji obožava filmove i ciničnog pogleda na narcisoidne glumce. ‘Konačno zora’ je neujednačena, i sa 2 sata i 20 minuta je previše dug film, ali je takođe puna teksture, duhovitosti i nekoliko delova urađenih do savršenstva“, piše „Holivud riporter“ u svom izveštaju.

„Pre audicije, Mimozu vidimo kod kuće, u uglednom, ali oronulom stanu gde je roditelji primoravaju da bude ljubazna prema dosadnom vereniku kojeg su joj izabrali. U svom prvom dugometražnom filmu, Antonaći daje sofisticiranu predstavu kao nesofisticirana mlada žena, što je teška uloga jer Mimoza tako često ćuti. Često je okružena Amerikancima koji govore engleski, koji ona ne razume. Ipak, Antonaći nam omogućava da vidimo Mimozino stanje uma na svakom koraku“, zaključuje „Holivud riporter“.

Rebeki Antonaći se u glumačkoj postavi pridružuju Lili Džejms kao hirovita, magnetična i samoopsednuta glumačka diva, Vilijam Defo, kao rimski umetnički galerista iz SAD, i Džo Kiri, kao izmučeni mladi glumac.

Bonus video: Aleksej Bjelogrlić: U filmu o Džeju glumim Miću Sovtića – poručio mi je da pazimo šta radim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar