Radovan Mića Trnavac Foto: Facebook/Internacionalni umetnički studio "Radovan Trnavac Mića"

Akademski slikar Radovan Mića Trnavac preminuo je juče u Beogradu u 74. godini.

Radovan Mića Trnavac umro je nakon kraće bolesti.

Rođen 17. maja 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Beogradu. Trnavac je prvo slikarsko iskustvo stekao u Nikšiću na Višoj pedagoškoj akademiji u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Na Likovnoj akademiji u Beogradu diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Mladena Srbinovića.

Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i izlagao u prestižnim svetskim galerijama. Pored slikarstva Trnavac se bavio i vajarstvom. Dobitnik je više važnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralaštva, a o umetniku su snimljena i tri dokumentarna filma.

– Hoću da verujem da će doći dan kada će svet biti bez beskućnika i gladnih ljudi, pogotovu gladne dece – govorio je umetnik.

Slike Radovana Trnavca Miće našle su svoje mesto u mnogim muzejima i privatnim kolekcijama širom sveta, počev od Srbije, preko Mađarske, Italije, Švajcarske, Francuske, Švedske, Holandije, Nemačke, Makedonije, Poljske, Belorusije, Rusije, sve do Kanade, SAD, Japana i Australije.

Trnavac je živeo i stvarao u Beogradu, Njujorku, Valjevu. U Njujork se preselio 1981.

„Umetnikova seoba iz Beograda u Njujork odražena je i na njegovim platnima. Celokupno rapoloženje se promenilo od mučnog strahovanja ka opreznom optimizmu. Predmeti slobodno lebde u prostoru, naglašavajući nadrealističku dramu i uspostavljajući dijalektički odnos između konkretne slike i formalne apstrakcije. Slike Radovana Miće Trnavca su provokativne, snažne i pune smisla. Njihova snaga leži, ne u nekom moćnom iskazu, već u njihovoj poetskoj viziji. Kao i sa svakom dobrom poezijom, njihovo pravo značenje se tek postepeno otkriva“, beležio je Robert H. Brauning.

Kkao gost-profesor predavao je slikanje i crtanje na visokim školama umetnosti u Americi. Jedno vreme je u SAD u instituciji „Guilford Art Center“ u državi Konektikat vodio masterklas. Bilo je to u periodu od 1989. do 1996. godine.

Po povratku iz Njujorka u Valjevu je 1997. godine osnovao Internacionalni umetnički studio „Radovan Mića Trnavac“ gde su izlažu i stvaraju umetnici širom sveta. Od 2005. godine živeo je i radio na relaciji Beograd-Valjevo-Njujork.

Iza sebe je ostavio ćerku Milicu i unuku Mariju, a vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni saopšteno je iz Internacionalnog umetničkog studija „Trnavac“.

Bonus video: Kad slike sa platna ožive

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar