Victoria Amelina Foto: irishpen

Nagrađivana ukrajinska spisateljica Viktorija Amelina podlegla je povredama nakon što je ranjena prilikom ruskog bombardovanja grada Kramatorsk prošlog utorka.

Viktorija Amelina imala je samo 37 godina. Kada su Rusi bombardovali grad na istoku Ukrajine pre gotovo nedelju dana, pogodili su i piceriju u kojoj se u tom trenutku zatekla mlada spisateljica. Amelina je, nažalost, postala 13. žrtva tog napada.

„Doktori su učinili sve što je bilo u njihovoj moći kako bi spasili Viktorijin život, ali nažalost rane su bile fatalne“, saopštio je ukrajinski PEN centar.

U trenutku napada Viktorija Amelina je bila u restoranu-piceriji „Ria Lounge“ s delegacijom kolumbijskih pisaca i novinara. I kad je projektil pogodio ovo do tada popularno mesto oko 60 ljudi je povređeno.

Spisateljica je odmah prebačena u bolnicu, međutim poglegla je povredama tri dana kasnije.

View this post on Instagram

A post shared by Ukraine.ua (@ukraine.ua)

„S velikim bolom obaveštavamo javnost da je srce Viktorije Ameline prestalo da kuca 1. jula. U poslednjim danima, uz Viktoriju su bili njeni prijatelji i porodica“, saopštio je ukrajinski PEN centar.

Nakon smrti oglasili su se i aktivisti za ljudska prava i mir, nazvavši rusku akciju u Kramatorsku „ratnim zločinom“.

Ovaj grad je još uvek pod ukrajinskom kontrolom, međutim nalazi se blizu delova zemlje koje su okupirali Rusi, javio je BBC.

Viktorija Amelina rođena je 1. januara 1986. u Livu. Pre sedam godina objavila je prvi roman „The November Syndrome, or Homo Compatiens“, koji je ušao u uži izbor za cenjeno ukrajinsko priznanje Valerij Ševčuk.

Potpisala je potom još dve knjige za decu „Somebody, or Waterheart“ i „Storie-e-es of Eka the Excavator“, koje su nagrađene. A 2017. godine roman spisatelice „Dom’s Dream Kingdom“ ovenčan je, ne samo ukrajinskim, već i međunarodnim priznanjima, kakva su Nagrada UNESCO City of Literature i Priznanje Evropske unije za književnost.

Međutim, kad je počela ruska agresija na Ukrajinu, Viktorija Amelina posvetila se dokumentovanju ratnih zločina, navodi agencija AP. U Kaptolivski, u istočnoj Ukrajini otkrila je dnevnik koji je vodio Volodimir Vakulenko, pisac kojeg su najpre oteli, a potom i ubili Rusi još na početku agresije.

– Ja sam ukrajinska spisateljica. Nosim sa sobom u tašni portrete velikih ukrajinskih književnika. Deluje da bi trebalo da fotografišem knjige, likovna dela, i svog malog sina. Ali, ja dokumentujem ruske ratne zločine i slušam zvuk bombi, a ne pesama. Zašto – upitala je u jednom postu na Tviteru Viktorija Amelina.

Nije, nažalost, dočekala objavljivanje prve knjige na engleskom „War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War“…

Bonus video: Ruska raketa pogodila stambenu zgradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar