Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/CLEMENS BILAN, EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ, Saša Ajdanov

Godina u kojoj Rolingstonsi objave nov album nikako ne može biti loša, odsečna je Magdalena Belić, veliki poznavalac popularne kulture, naročito muzike.

Živimo u svetu mejnstrima, kvalitet je samo ono što se dobro prodaje. Zato smo želeli da se malo izmaknemo, i vidimo šta se ove godine dešavalo u nekim alternativnijim muzičkim krugovima.

Marko Dražić, urednik “Njuz Neta” poznat je kao neko ko prati sve od popularne kulture, a njegov muzički ukus mogli ste već čuti u gledanom “Njuz Podcastu” gde redovno izveštava šta mu je od muzike trenutno na repertoaru. Ovo je njegov osvrt na 2023, specijalno za naš portal:

Foto:Nemanja Jovanivić/Nova.rs

– U godini za nama najviše sam slušao bend The National, koji su u 2023. objavili čak dva sjajna albuma. I ranije sam ih slušao, ali sam ove godine postao njihov fan i raduje me vest da sledećeg leta dolaze u Zagreb. Prijao mi je i novi album mlade britanske muzičarke Arlo Parks, koja je jedan spot snimila u našem gradu. Kad smo kod Beograda, zanimljivo je bilo čuti da se spominje na poslednjem albumu kultog britpop benda Blur, koji su se vratili posle višegodišnjeg diskografskog posta.

Dražić je ove godine dosta slušao i poslednji album grupe Beirut.

– Ploča je snimana u jednom malom norveškom seocetu, što je verovatno uticalo da se dosta razlikuje od nekih ranijih radova – zaključuje Dražić i pominje za kraj svoje favorite sa srpske muzičke scene.

– Izdvojio bih dva sjajna koncerta. Prvi je bio nastup Bojane Vunturišević u Domu omladine, gde je predstavila album koji smo porodično najviše slušali u 2023. Tu su naravno i Buč Kesidi i njihov koncert pred punim “Tašmajdanom”, kojim su još jednom potvrdili svoju visoku poziciju na regionalnoj sceni.

Magdalena Belić, voditeljka i autorka emisije “Nevergrin” na Radio Aparatu, važi za jako “naslušanu” osobu. Ona za Nova.rs kaže da godina u kojoj Rolingstonsi objave album, ne može biti ništa drugo do dobra.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Ali ovaj put nećemo ni o Stonsima, ni o godinama, već o sitnim radostima i muzici koja predugo, nezasluženo, prolazi ispod radara. Dva singla, puštena u život ove godine, najavila su novi album, četvrti po redu, za energične Špance The Limboos. Prvi je bio „Red Line“, ultimativna himna malobrojnih preostalih hrabrih (ljudi). Hitične melodije i zanimljivi tekstovi na engleskom širokog tematskog spektra, glavna su odlika ove talentovane skupine – poručuje Magdalena i pominje još jednog autora iz Španije:

– Odajemo poštovanje mračnom kinki princu Titu Ramirezu, najbolje čuvanoj tajni andergraund soula i latino rokenrola. Ovogodišnjim albumom „El Prince“, zavodljivim ritmovima i oštrim rifovima, ustoličio se kao potpuni vladar treš estetike. Prva među jednakima je hipnotišuća pesma „Culpable (Guilty Was The Bugaloop)“, koju prati još otkačeniji video uradak. I da, Tito ima zlatan zub. Kako na to ostati ravnodušan?

Sa samog izvora rokenrola, nastavlja Magdalena sa svojim izborom, iz američke pustinjske države Arizone, predvođen harizmatičnom Inez Meklejn, dolazi bend The Exbats sa svojim albumom „Song Machine“.

– Njihova muzika je bučna, zabavna i, usudiću se da kažem, čist rokenrol. Album otvara tinejdžerski provokativna „Riding With Paul“, zarazne melodije koja na prvo slušanje stvara neobjašnjivu, gotovo fizičku, zavisnost – poput najbolje droge koju nikada nećete probati.

Za kraj, Magdalena se dotakla i aktuelnih domaćih snaga.

– Domaća scena i dalje pulsira- stari znalci su žilavi i ne daju se, a mlade snage nezaustavljivo ispisuju neke nove stranice rokerola (proto tip, Šajzerbiterlemon, Ema i Džimi, KOI KOI…). Dobro je znati da ima mesta za sve.  A u mom srcu, ove godine ima mesta samo za jedan bend – Rebel Star, vojvođansko-mađarsko-hrvatsku hibridnu tvorevinu, supertalentovanog Milana Glavaškog i njegove verne družine prekaljenih autora i muzičara. U album „Sedmo nebo“ s predivnim kaverom profesora Andreja Dolinke, stalo je sve najbolje i najgore od nas i vremena u kojem živimo. Završiću tekst stihom iz pesme „Istina“ koja zatvara album: „Nikad nam lepše i teže bilo nije“.

Bonus video: Džimi Hendriks – Živeo je kratko, ali je ostavio neizbrisiv trag u rokenrolu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar