Rebel Star Foto: Promo

Novi album je angažovan, ima puno socijalne kritike. Manje je introvertan u smislu “šta se sa Milanom dešava”, nego je više okrenut društvu, fenomenima i onim stvarima koje nas sve brinu, kaže u razgovoru za Nova.rs pevač, gitarista i autor grupe Rebel Star.

Rebel Star, definitivno jedan od najemotivnijih bendova sa ovih prostora, koji sviraju “inteligentni pop” sa primesama kantrija i amerikane, završava svoj novi album “Sedmo nebo” u studiju “Down There” u Beogradu. Prvi singl “Mesec” izlazi već 20. juna, a album će se pojaviti nakon letnje pauze, 1. septembra, u izdanju Pop Depresije. Grupa koja već godinama ima vernu publiku, sa kojom uzajamno gradi izuzetno prisan i poseban odnos, najpoznatija je po svom osnivaču i frontmenu Milanu Glavaškom (Eva Braun, Popcycle). Postava benda se tokom godina često menjala, a od prošlog albuma “Početak i kraj”, osim Milana, kompletna ekipa u grupi je iz Zagreba.

Foto: Krešimir Grubić

– Trenutno smo u Beogradu u studiju i miksamo album, negde smo na pola, a sledeće nedelje će Uroš Milikić i Željko Markuš, koji nama radi i produkciju, završiti mastering, tako da će biti sve gotovo. Ovaj album je pravi “bendovski”, dugo smo ga zajedno spremali, probali, aranžirali, i onda smo došli ovde, skupili se u jednu sobu i live sve odsvirali – kaže za Nova.rs Milan Glavaški, autor, gitarista i frontmen “Rebel Star-a”.

Kraj snimanja albuma, se na žalost poklopio sa tragičnim događajima u Srbiji, masovnim ubistvima u školi na Vračaru i okolini Mladenovca, I to je, naravno, uticalo i na bend.

– Kada se sve to izdešavalo bend je već završio svoj deo, ja sam krenuo da pevam u “gluvoj sobi”, i onda su me prekinuli. To nas je sve resetovalo. Prvo smo počeli da okrećemo telefonske brojeve naših prijatelja i poznanika, da vidimo o čemu se radi… Kasnije nam je rad u studiju bio dobra kontrateža. Naravno da smo pričali o svemu tome, gledali vesti, ali kad smo krenuli da radimo onda nas je taj fokus na albumu održao još par dana koliko smo imali da ga završimo.

Foto: Saša Ajdanov

Novi album se, kako kaže Milan, razlikuje od prethodnog jer je angažovan i ima dosta socijalne kritike.

– Manje je introvertan u smislu “šta se sa Milanom dešava”, nego je više okrenut društvu, fenomenima i onim stvarima koje nas sve brinu. I kada se ona tragedija u Beogradu dogodila, nekako je atmosfera u vezi sa albumom dobila na težini, i znali smo da smo morali da ga snimimo, jer je odraz vremena u kojem živimo. Prošli album je bio pun entuzijazma, i vrlo pozitivan. Tada smo izašli iz kovida, počeli smo ponovo da se družimo i napravio sam novu postavu benda. Snimali smo ga u u Svetoj Nedelji, u vinogradima u blizini Zagreba, tokom sunčanog jula. Baš je bila dobra atmosfera. A ”Sedmo nebo” je malo realniji, sa kritičkim odnosom, plus bend koji je sazreo aranžerski i koji je mnogo dobro usviran. Prošli je bio letnji album, a ovaj je „prelazak iz zime u proleće“, onaj period kada nije ni lepo, a nije ni baš ružno.

Prvi singl “Mesec” izlazi 20. juna, a na albumu će biti i dva gosta iz Beograda.

– U početku smo hteli da prvi singl bude pesma koja se zove “Istina” i koja traje šest minuta, ali onda smo shvatili da to niko neće puštati, dok se ne napravi priča o ploči, ne bi imalo smisla. I onda smo se odlučili za “Mesec”, jednu od kraćih pesama na albumu, za koju će ići i spot. Album je inače jako dugačak, ima 60 minuta. Biće i jedna bonus pesma koju sam snimio ranije sa Denisom Katanecom „Zemlja od suza“ sa dve akustične gitare, a sada će ići u bend-verziji. Od gostiju imamo Duleta Petrovića iz Plejboja, on je svirao duvačku sekciju na tri pesme i Vladu Marinovića iz Gliba, koji je svirao akustičnu gitaru na jednoj pesmi. Željko Markuš je naš ko-producent, on ne svira sa nama, on nam je “par ušiju” koji nije u bendu i to je jako dobro. Mi njemu šaljemo sve i onda on komentariše, jer drugačije razmišlja od mene.

Rebel Star ima publiku koja nije mnogobrojna, ali je jako verna, i bend ima poseban odnos sa njom, skoro ličan. Međutim, Milan i ekipa iz grupe bi ipak voleli da se to malo proširi.

– Taj krug koji imamo nam je dovoljan da napravimo dobre koncerte u Beogradu, Zagrebu ili Novom Sadu, na primer. Mi nemamo ambiciju da živimo od muzike, jer već imamo neke godine i svoje profesije, ali voleli bismo, baš smo pričali o tome u bendu, da proširimo bazu tih „ljutih“ fanova. Voleli bi da imamo duplo veći koncert u Beogradu i Zagrebu, nego što sada imamo. Umesto Elektropionira da sviramo Amerikanu u Domu omladine, ili da u Zagrebu iz Močvare pređemo u Tvornicu. Radićemo ozbiljno na tome, ali ne možemo da se komercijalizujemo, jer onda to više nije Rebel Star. Ali ćemo ubaciti neki rif ili huk, gde se ne kompromituje kvalitet, ali te ipak malo povuče, u stilu Black Keys, na primer. Malo smo radili na tome da ako bend svira nešto dobro, da se to i čuje. Mislim da će to privući publiku. Plus radimo znatno angažovanije na spotovima, marketingu i bookingu – iskren je frontmen Rebel Stara.

Milan Glavaški, grupa, bend Rebel Star
Milan Glavaški Foto: Iva Tanacković/Promo

Milan živi na relaciji Sent Andreja- Medulin- Bečej- Amerika. Zanimljivo je kako Rebel Star uspeva da funkcioniše kao bend, s obzirom da su svi ostali članovi iz Zagreba.

– Dođu oni do Sent Andreje na probe, ponekad organizujemo vikend za ceo bend. Ali uglavnom to izgleda tako što ja dođem u Zagreb, tamo nam je baza i prostor za probe. Iz Budimpešte mi treba oko tri i po sata kolima, krenem ujutru i onda se nekom tamo uvalim, i radimo ceo dan, i vežemo još dva dana sa dugačkim probama. To je naš turnus posvećenih mikro-perioda kada smo jako aktivni, i za par nedelja opet tako. A između toga ja odem do svoje kuće u Medulinu, do Amerike poslovno, do Srbije…

Frontmen Rebel Stara je, kako sam kaže, vrlo nestalan, ali njegov način života sa svim tim putovanjima definitivno nije lak.

– Kad se nagomila i kad je dugačak put, nije lako. Kad, na primer, idem u Atlantu ili Njujork, i vratim se u Zagreb gde odmah imam probu, pa sednem u automobil i odem na dva dana kući u Mađarsku, pa onda u Bečej, pa opet u Istru, i onda ponovo na probu u Zagreb… I tako jedno deset dana, ne znaš više gde si se probudio. Želiš malo da staneš na loptu, da se to smiri, međutim, ja jesam dosta aktivan. Kad me ostaviš na jednom mestu duže od tri-četiri dana, počinje da me hvata putna groznica, i ja bih rado opet išao negde. Najbolje da to opišem ovako:  volim ta silna druženja i putovanja, ali je teško – priznaje nam Milan.

Ali i pored svega toga, nađe se mesta za slušanje nove muzike i novih bendova.

– Sa svojom decom stalno razmenjujem diskove. Slušamo King Gizzard & the Lizard Wizard, svi smo odlepili na njih. Slušam novu Lanu Del Rey, to moja ćerka voli. Jako mi se dopao novi Feist, novi The National, Suki Waterhouse, Sharon Van Etten… Slušamo neki indie-pop, Japanese House, i tako…

Iako su mnogi nestrpljivi, koncerti Rebel Stara u Beogradu i Zagrebu se očekuju u septembru kada će bend i promovisati novi album.

– Ako ne bude neki off nastup tokom leta, s obzirom da album izlazi 1. septembra, ja bih “gađao” kraj septembra, tako ćemo otprilike i u Zagrebu. Nismo nikakve festivale planirali za ovo leto, rešili smo da cela kampanja krene od septembra – zaključuje Glavaški.

Bonus video: Milan Glavaški, frontmen benda Rebel Star, uoči izlaska novog singla „Početak i kraj“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar