"Pokondirena tikva" proba Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište Beograd

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave “Pokondirena tikva”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević koja najavljuje da joj je želja da ova postavka korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilitetu sadašnjeg trenutka. Premijera je planirana 25. maja na Sceni „Raša Plaović“

Dramaturg Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) potpisuju se kao umetnički tim ovog pozorišnog dela u kojem su uloge dodeljene Nataši Ninković, Ivi Milanović, Slobodanu Beštiću, Ivani Šćepanović, Aleksandru Vučkoviću, Seni Đorović, Aleksandru Đurici i Draganu Sekuliću.

„Pokondirena tikva“ proba Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište Beograd

– Pored komičkog, Sterija nudi i mračan pogled na život palančana, njihovu filistarsku i kalkulantsku svest. Femu okružuje prosta i primitivna sredina kojoj se podsmeva i uprkos činjenici da ona svoje skorojevićke pretenzije za boljim životom realizuje na agresivan i neznalački način, postoji nešto tragikomično i apsurdno u njenoj egzistencijalnoj situaciji. Surovost i brutalnost jednog miljea, duhovna skučenost likova i njihova moralna zakržljalost, jesu temelj za izgradnju predstave koja bi kritikovala i podsmevala se svim pojavama unutar miljea i mentaliteta kojim dominira duhovna skučenost i melje pojedinca koji se suprotstavlja tome – kaže rediteljka Milošević.

Ona je istakla da želi da inscenacija “Pokondirene tikve” korespondira sa sadašnjim osećanjem stvarnosti i da se temelji na senzibilizetu sadašnjeg trenutka.

„Pokondirena tikva“ proba Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište Beograd

– Želim da se predstava zapita nad mogućnošću promene duboko, vaspitanjem i nasleđem ukorenjene agresije u komunikaciji i delanju kako kod onih koji su stubovi primitivnog zaostalog i netolerantnog u palanačkoj sredini, tako i kod onih koji iz očajanja teže površno shvaćenoj uzvišenoj egzistenciji. Ne želim naivno ironičan bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti, već tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji – poručuje Iva Milošević.

Bonus video: Otvorena vrata Narodnog pozorišta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar