Dragana Kuzmanović, Eufonija Foto: Nina Miljuš

Internacionalni festival harmonike Eufonija biće održan po deveti put od 12. do 19. maja u Novom Sadu pod sloganom Tačka radosnih susreta.

Na otvaranju festivala 12. maja u 10 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg nastupiće Nacionalni orkestar harmonika iz Čilea pod vođstvom istaknutog umetnika na harmonici Hoakima Munjoz Donoza. Ovaj latinoamerički sastav za start festivala spremio je umetničku akciju pod nazivom Urbana intervencija.

– Kako je muzička tradicija Latinske Amerike sinonim za uživanje u zajedničkom stvaranju, Urbanu intervenciju je osmislila Entrefueles fondacija iz Čilea, s ciljem razvoja ljubavi prema ovom divnom instrumentu i podsticaja mladih da sviraju harmoniku. Događaj je namenjen svim učenicima i nastavnicima harmonike kao i ljubiteljima koji žele da se oprobaju u sviranju harmonike. Prava prilika da svi zajedno zasviramo sa našim učenicima i prijateljima u opuštenoj i veseloj atmosferi – poručuje direktorka Festivala harmonike Dragana Kuzmanović.

U okviru Urbane intervencije biće organizovan i punkt za učenje sviranja harmonike kao i za najmlađe harmonikaše koji će dobiti priliku da pokažu svoje umeće, dok će naredni dani festivala publici ponuditi internacionalno takmičenje učenika harmonike od osnovne škole do fakulteta. Pored učesnika iz Srbije biće tu takmičari iz Estonije, Litvanije, Rusije, Poljske, Mađarske i iz regiona, odnosno Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore. Takmičenje će se održati u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“.

Foto: Promo/ Festival Eufonija

Eufonija predstavlja i mladog talentovanog umetnika na harmonici, pobednika prošlogodišnjeg festivala – Petra Dinčića, koji će 13. maja nastupiti u sali Beklijevih u MŠ „Isidor Bajić“ s početkom od 19.30 časova. U istoj sali narednog dana, u isto vreme Kvintet harmonika Entrefuelles iz Čilea predstaviće savremenu muziku za harmoniku inspirisanu stihovima poznate čileanske kantautorke i umetnice Violete Pare.

Vokalno – instrumentalni sastav „Bohemia Chilena“, čiji repertoar obuhvata čileansku folklornu i popularnu latinoameričku plesnu muziku, huačaka džez, bolero, tango i valcer muziku, nastupiće 15. maja u Sinagogi s početkom u 20 časova.

Festival će biti zatvoren 19. maja koncertom „Nova srpska muzika za harmoniku“ koji je inspirisan stihovima poeme „Mit o ptici“ Mike Antića, a premijerno će predstaviti dela kompozitora Milice Ilić i Svetozara Nešića za naratora i savremeni boemski ansambl (Aleksandra Krčmar, violina, Luka Lopičić, harmonika, Momir Novaković, harmonika i Fedor Ruškuc, kontrabas).

Na sve programe ulaz je slobodan.

Bonus video: Stefan Milenković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar