Emilija Gašić Dunav Film Fest press Foto:Filip Olćan

Dunav film fest, sedmi po redu, biće održan od 20. do 25. avgusta u Smederevu. Na festivalu će biti prikazano više od 40 ostvarenja u četiri programske celine, najavljeno je na današnjem susretu s medijima u Mts dvorani.

Na pres konferenciji predstavljen je program predstojećeg Dunav film festa, koji je biti otvoren projekcijom filma „Bauk“ Gorana Radovanovića.

Programska knjižica Dunav Film Fest press Foto:Filip Olćan

Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo, koji je organizator festivala, ocenio je da je ova smotra postala sinonim za vrhunski filmski doživljaj na obali Dunava koja okuplja brojne umetnike, autore, kritičare i goste iz zemlje i inostranstva:

– Kada smo pokretali ovaj festival hteli smo da napravimo koncept koji bi uključio ceo grad sa četiri lokacije poput Dunavskog parka, Karađorđevog duda, Centra za kulturu Smederevo, i glavne lokacije, a to je Mali grad Smederevske tvrđave – objasnio je Martić i pozvao sve da „postanu deo filmske priče koja inspiriše i povezuje ljude“.

Dragoljub Martić Dunav Film Fest press Foto:Filip Olćan

Igor Stanković, idejni tvorac festivala i selektor programa napomenuo je da svi filmovi, koji se prikazuju na Dunav film festu, predstavljaju retrospektivu kinematografije dunavskog sliva i da su premijerno prikazana prethodnih meseci u okviru programa velikih i značajnih smotri:

Dragoljub Martić, Emilija Gašić i Igor Stanković Dunav Film Fest press Foto:Filip Olćan

– Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano više od 40 ostvarenja. Iz takmičarskog programa bih izdvojio prvo zvanično prikazivanje ostvarenja iz Kana – „Tri kilometra do kraja sveta“ Emanuela Parvua i ovo će biti balkanska premijera. Nemački film „Umiranje“ Matijasa Glasnera dolazi nam Iz selekcije Berlinala. Sa upravo završenog festivala u Karlovim Varima pred publiku u Smederevu donosimo bugarski flim „Bez vetra“ Pavela Vesnakova i slovačko-češki film „Mađarska krojačica“ Ivete Grofove. Poslednjeg dana festivala biće prikazan film „Drugi čin“ Kentena Dipijea koji je otvorio ovogodišnji Kanski festival (a zatvorio 31. izdanje Festivala evropskog filma Palić, prim.aut.) – naveo je Stanković.

Autorka filma „78 dana“, koji je trijumfovao na Paliću, a uvršćen je u program Dunav film festa Emilija Gašić istakla je da je srpska premijera na 31. Festivalu evropskog filma bila „veoma emotivna jer naši ljudi bolje razumeju i sećaju se perioda bombardovanja iz 1999. godine“. Objasnila je i sam proces snimanja i montiranja filma s obzirom da je sniman na autentičnim kamerama iz devedesetih godina:

– Film je sniman na tehnologiji koja se zove Hi8 (posle vhs-a). Kamere smo kupovali preko Ebay-a, Amazona i uspeli smo ukupno pet da ih nabavimo. Svaki dan smo prebacivali i digitalizovali materijal i posle ga uveče gledali. Za ovaj koncept sam se opredelila zbog toga što i sama imam porodične snimke, a imam i dve starije sestre. Htela sam da napravim film koji izgleda kao da ste našli kasetu iz devedesetih i u njoj nalazite svoja sećanja koja ste možda potisnuli ili zaboravili – kazala je Emilija Gašić.

Emilija Gašić i Igor Stanković Dunav Film Fest press Foto:Filip Olćan

Selekcija Neprolazni koja će se održati u Dunavskom parku donosi filmove „Stari hrast“ Kena Louča, „Savršeni dani“ Vima Vendersa, „Opalo lišće“ Akija Kaurismakija, i najnovije naslove Vudija Alena i Romana Polanskog. U Centru za kulturu gledaće se filmovi reditelja poput Nanija Moretija, Sedrika Kana, Marka Belokija, Sofije Kopole, Agnješke Holand… Na letnjoj sceni ovog centra biće prikazani filmovi domaćih autora sa kojima će biti organizovani i razgovori, i to „Lost Country“ Vladimira Perišića, „Za danas tolik“ Marka Đorđevića, „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića, „Sedmo nebo“ Jasne Nanut i „48 sati i jedan minut“ Sonje Alekse.

Dunav Film Fest Foto:Promo

Dunav Film Fest je takmičarskog karaktera. Za najbolji film u takmičarskoj selekciji biće dodeljena nagrada Dunavska lađa. O najboljim filmovima odlučivaće rediteljka Jasna Nanut, Dajana Gudić, glumica i producentkinja iz Los Anđelesa (čiji film Impuls će uskoro biti prikazan u domaćim bioskopima), i Viktor Kiš, skulptor, dok će tokom festivala biti premijerno prikazane prve dve epizode serije „Ringišpil“ po romanu Jelene Bačić Alimpić.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Bonus video: Zelenović o Paliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar