Foto:Lionel Guericolas / MPP / Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

Kevin Kostner je “dojahao” u Kan u kaubojskom raspoloženju, pozdravljajući publiku na crvenom tepihu, prstima praveći pištolje, a sve to u duhu premijere vesterna “Horizont: Američka saga, poglavlje 1”, jednog od najvećih poduhvata u njegovoj karijeri.

„Krvlju natopljen film, pogled na ekspanziju američkog Zapada, ispričan je iz perspektive, stočara, farmera i vojnika, kao i starosedelaca“, piše “Varajeti”.

Kostner je pre premijere prošetao crvenim tepihom, a društvo mu je pravilo petoro od sedmoro njegove dece. Pozirao je sa najmlađim sinom Hejzom, koji igra u ovom filmu i koji je dobio ime po glavnom junaku, budući da je u pitanju ostvarenje na kom je Kostner radio decenijama.

Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Glumac je dočekan dugim aplauzom (uključujući i neke goste koji su nosili kaubojske šešire) pre prve javne projekcije filma sa budžetom od 90 miliona dolara i koji je planiran kao prvi deo sage od četiri dela.

Tri sata kasnije, publika ga je ispratila ovacijama koje su počele da jenjavaju na oko četiri i po minuta, ali su potom nastavljene i trajale su ukupno deset minuta, a završile su se suzama. Kostner je uzeo mikrofon kako bi govorio o svom filmu, koji je režirao, producirao, bio ko-scenarista i glavni glumac, ali su ga emocije preplavile.

– Žao mi je što ste morali da tapšete toliko dugo da bih ja progovorio. Film više nije moj. Sada je vaš. Znao sam to u trenutku kad je sve bilo gotovo. I tako bi trebalo da bude. Mislim da se filmovi ne cene prema prvim projekcijama, već koliko nakon njih zažive. Takođe, koliko vi poželite da ga podelite s drugima. Nadam se da ćete ovaj film podeliti sa svojim dragim ljudima i sa svojom decom – kazao je Kostner.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Horizont“ je velika kocka za glumca i reditelja, koji pokušava da snimi ovaj film više od 30 godina. Posle decenija pokušaja da pronađe finansijera, Kostner je umesto toga u projekat uložio 20 miliona dolara sopstvenih sredstava, odlažući svoje honorare i stavljajući hipoteke na svoj ranč u Santa Barbari.

– Kada niko nije želeo da napravi prvi, dobio sam sjajnu ideju da napravim četiri – rekao je Kostner ironično u februaru tokom konferencije za novinare. Već je snimio “Poglavlje 2”, a ima još dva scenarija koje bi želeo da uradi. Čak je i snimao nekoliko dana i treći deo, ali su mu potrebna sredstva da nastavi. Otkako je režirao i glumio u “Plesu sa vukovima”, Kostner je postao sinonim za vestern žanr i postao jedan od njegovih najvećih šampiona. On je bio jedna od prvih filmskih zvezda sa A liste koja je skočila na TV sa miniserijom “Hatfields & McCoys” 2012. godine, pre nego što je takav prelaz sa filma na TV postao uobičajen.

I što je još važnije, on je predvodio pet sezona serije „Yellowstone“, ali sudbina druge polovine pete sezone visi o koncu. Producenti serije su tvrdili da je Kostner bio manje dostupan kada mu je komplikovana produkcija novog filma oduzela sve vreme.

Iako se činilo da se publici u Kanu dopao „Horizont“, glavni filmski kritičar “Holivud reportera” Dejvid Runi nije imao visoko mišljenje o njemu, napisavši:

– Kevin Kostner je bio dovoljno dugo u sedlu da zna razliku između vesterna na velikom platnu kao što je “Ples sa Vukovima”, miniserija poput “Hatfields & McCoys” ili longform kao „Yellowstone“. Svi ti projekti su mu dobro prošli. Pa zašto je njegova velika nova priča „Horizont“ tako nespretna? Deluje kao ograničena serija prepravljena za film, ali na brzinu, traljavo.

U Kanu je prikazan prvi deo filma, a američka premijera zakazana je za 28. jun. Drugi deo biće predstavljen 16. avgusta. U filmu glume Sijena Miler, koja je bila na premijeri u Kanu, kao i Sem Vortington, Ebi Li, Luk Vilson i mnogi drugi.

Foto:Lionel Guericolas / MPP / Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

Što se tiče budućnosti “Horizonta”, Kostner je obećao publici da brzo dolaze još tri filma.

– To je samo još jedno čudo u mom životu. Nadam se da je ovo vreme provedeno u bioskopu vredelo za vas!

Bonus video: Filmski festival u Kanu 2024

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar