EVROVIZION project Foto: Nefeli Papaionnou

Performans "The Base of Trust" umetnice Ivane Ivković biće održan 8. juna u periodu od 19 do 23 sata u Galeriji Non Canonico.

Performans će označiti početak novog projekta „Monument of Trust“ (Spomenik poverenja), čiji su kustosi Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov.

Dramaturg performansa „The Base of Trust“, u kojem će učestvovati glumci Željko Maksimović, Đorđe Živadinović Grgur i grupa performera, je Jordan Cvetanović, kompozitorka je Anja Đorđević, a snimatelj i montažer Vladan Obradović.

Posredi je nastavak ranije započetih istraživanja umetnice Ivane Ivković u domenu delegiranog performansa i eksperimentalnih oblika izvođačkih praksi, odnosno prolog regionalnog projekta „Monument of Trust“ koji se realizuje u različitim galerijskim i javnim prostorima kao i institucijama i u saradnji s nizom autorki i autora. U fokusu je fenomen korupcije, koja prodire duboko u pore sistema i različitih odnosa stvarajući pritisak i osećaj neizvesnosti, poniženosti i nemoći kod pojedinca. Rad problematizuje osećanje nepovratne izneverenosti, i polazi od pitanja da li je preuzimanje odgovornosti danas uopšte potencijalno izvodljiv čin?

EVROVIZION project Foto: Nefeli Papaionnou

Smešten u intimu salonskog stana, koji je istovremeno i galerija pod nazivom Non Canonico, ovaj kamerni performans simbolički manifestuje skriveno i zakulisno kad je reč o korupciji, ali vraća i na teren ličnog odnosa prema odgovornosti i mogućnostima poverenja. I u ovom projektu Ivana Ivković nastavlja da se bavi pitanjima patrijarhalnog poretka i heteronormativnih modela sagledavajući korupciju kao uzrok i posledicu opresivnog sistema a muško telo, kao i u prethodnim radovima, reprezent je delovanja na rodne okvire i stereotipna očekivanja. Kroz stalnu inverziju pogleda između muških tela s jedne strane i publike s druge, performans funkcioniše i kao ogledalo koje odražava sva ova pitanja, istorijske kontekste, predrasude i tabue prisutne u različitim društvima, kao i složen odnos između pojedinca i okružujućeg sveta.

Performans „The Base of Trust“ Ivane Ivković u beogradskoj Galeriji Non Canonico Foto: Promo

Projekat će se realizovati u septembru u Podgorici u saradnji s galerijom NGVU i Jelenom Janković u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra, kao i u Galeriji ART (Muzeji i galerije Podgorice).

Bonus video: Mikelanđelo Pistoleto u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar