Foto: Non-Aligned Films/Promo

Jedan od najznačajnijih filmskih magazina na svetu, američki "Varajeti", objavio je juče prognozu za ovogodišnje nominacije za Oskare za najbolji internacionalni film. Na 21. mestu liste našao se srpski film "Da li ste videli ovu ženu?".

Podsetimo, u uži krug se bira 15 ostvarenja, te se ovaj domaći film u Americi kotira visoko. O proceni „Varajetija“, producentkinja filma Čarna Vučinić izjavila je:

– Juče nas je dočekalo ovo lepo iznenađenje i velika nam je čast što je naš film priznat u SAD. Tema našeg ostvarenja, koje se bavi sredovečnom ženom koja pokušava da se izbori za svoje mesto u društvu, je nešto što dobro komunicira sa svetskom publikom i očigledno po „Varajetiju“ ima potencijal da privuče pažnju i Američke filmske akademije. Nekoliko američkih distributera je takođe pokazalo interesovanje za film!

„Da li ste videli ovu ženu?“ reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića imao je svetsku premijeru na 79. Venecijanskom filmskom festivalu. Američka premijera filma održana je u MoMA muzeju i Linkoln centru u Njujorku. Film je do sada prikazan na velikom broju međunarodnih festivala, osvojivši nagrade u Bangkoku, Ženevi, Puli, Beogradu, Ohridu, Herceg Novom, Sopotu i drugim. Na Festivalu evropskog filma na Paliću, film je proglašen za najbolji srpski film godine, priznanje koje su mu dodelili AFIFS i srpski FIPRESCI.

Poslednji put kada je Srbija imala film u užem izboru bilo je 2008. godine kada se u tadašnjem užem izboru od devet filmova našla „Klopka“ Srdana Golubovića.

Ako niste dosad, film „Da li ste videli ovu ženu?“ možete pogledati večeras 23. septembra s početkom u 20.30 časova u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.

Bonus video: Vudi Alen na premijeri svog filma u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar