Vittorio Sgarbi Foto:Alessandro Bremec/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Savetnik italijanskog ministra kulture Vitorio Sgarbi podneo je ostavku zbog optužbi za krađu i ilegalnu trgovinu ukradenih umetnina, koje negira.

Vitorio Sgarbi saopštio je da podnosi ostavku, uoči predavanja u Milanu, rekavši da je daje „kako bi izbegao sukob interesa“.

Italijanski tužioci istražuju navode da je dojučerašnji savetnik ministra kulture, inače poznati likovni kritičar, istoričar umetnosti i pisac, ukrao i „modifikovao“ sliku iz 17. veka, prenosi BBC.

Naime, još 2013. godine prijavljena je krađa slike „Hvatanje Svetog Petra“ („The Capture of Saint Peter“). Ovo delo, koje je potpisao Rutilio Maneti, sledbenik majstora Karavađa, nekada je krasilo jedan zamak u severnom italijanskom regionu – Pijemont.

U tužbi protiv sad već bivšeg savetnika ministra kulture navodi se da je Sgarbi je izmenio sliku, dodajući sveću u gornji ugao, kako bi navodno prikrio poreklo umetničkog dela.

Međutim, on odbacuje te navode, i tvrdi da je delo pronašao dok je rađena rekonstrukcija te vile koju je kupila njegova majka pre dvadesetak godina. Takođe, i da je ta slika original, dok je ona, čija je krađa prijavljena 2013, bila zapravo kopija.

Optužbe protiv Sgarbija su se prvi put čule u emisiji „Report“ italijanske TV stanice RAI.

Foto:Unk / Zuma Press / Profimedia

Vlasnica zamka, koja je prijavila krađu slike, rekla je novinarima da je platno isečeno iz rama 2013. godine, dodavši da je prijatelj gospodina Sgarbija ranije posetio imanje i izrazio interesovanje za kupovinu dela.

Navedeno je i da je drugi prijatelj Sgarbiuja kasnije restauratoru doneo oštećenu sliku. Imalo je tad delo, kako se tvrdilo, rupu istog oblika kao i platno izrezano iz okvira zamka u Pijemontu.

A 2021. kada je Sgarbi restaurisani rad izložio, slika je već bila „izmenjena“ s dodatkom sveće u gornjem uglu.

Nije ovo, međutim, jedina optužba protiv dojučerašnjeg savetnika ministra za kulturu. Naime, suočava se i sa optužbama vezanim za sliku, koja se pripisuje francuskom umetniku Valentinu de Bulonju. Ovo delo, vredno pet miliona evra, zaplenila je policija u Monte Karlu. Tužilaštvo protiv Sgarbija vodi istragu zbog ilegalnog izvoza te slike.

Ali, likovni kritičar i istoričar umetnosti odbacuje navode i kaže da je kopija – i da ne pripada njemu.

Bonus video: Klimtova slika na aukciji u Londonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar