Rodžer Voters Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Osnivač rok grupe Pink flojd Rodžer Voters govorio je, na zahtev Rusije, na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, osudivši tom prilikom rusku invaziju, ali i "ukrajinske provokatore koji su izazvali sukob", što je izazvalo oštru reakciju Ukrajinaca.

Votersovo obraćanje, kako prenosi „Rolingstoun“, bilo je u velikoj meri antiratno, jer je govorio protiv profitiranja vojne industrije u ovom sukobu i naglasio koliko su razorne posledice rata, kako za ljude tako i za životnu sredinu.

Kako je tema sastanka bio rat Rusije u Ukrajini, Voters je osudio i ocenio rusku invaziju na Ukrajinu kao „nezakonitu“, ali je takođe rekao da „nije ničim izazvana“ i dodao:

– I ja najoštrije osuđujem provokatore.

Ove opaske o ratu u Ukrajini bile su daleko blaže od nekih drugih koje je Voters izneo u prošlosti, uključujući i intervju za „Rolingstoun“ u kojem je rekao da veruje da je njegovo ime na „listi za odstrel koju podržava ukrajinska vlada“.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

U istom razgovoru, pevač je „svalio“ krivicu zbog rata s Rusije na NATO, sugerišući da ta organizacija u suštini nije ostavila Putinu drugog izbora osim da napadne Ukrajinu.

Voters je u obraćanju pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini, ali ga je ukrajinski ambasador ipak osudio kao „samo još jednu ciglu u zidu“ moskovske propagande.

– Kako je tužno za njegove bivše obožavaoce da ga vide kako prihvata da bude samo ‘još jedna cigla u zidu’, i to u zidu dezinformacija i ruske propagande – rekao je Sergej Kislica pozivajući se na reči čuvene pesme Pink flojda „Another Brick in the Wall“, piše „Gardijan“.

Voters je u svom obraćanju UN, kako pišu svetski mediji, odražavao prorusku naklonost. Pozivao je na „naoružavanje režima u Kijevu od strane trećih strana“. Takođe je u jednom trenutku govorio o „mogućnosti mira u Ukrajini“ – ukrajinska vlada dugo nije odobravala da se zemlja naziva „The Ukraine“, za razliku od samo „Ukraine“, kako se zemlja nazivala tokom sovjetske ere. (Voters je u svom intervjuu za „Rolingstoun“ insistirao da nije dao političku izjavu nazivajući je „Ukrajinom“).

Govoreći u ime „miliona bez glasa“, Voters je poručio:

– Hvala što ste nas saslušali danas, mnogo nas je koji ne učestvujemo u profitu ratne industrije. Mi ne odgajamo svoje sinove i kćeri svojevoljno da bismo hranili vaše kanonike. Po našem mišljenju, jedini razuman način delovanja danas je pozivanje na hitan prekid vatre u Ukrajini. Bez ako, bez ali, bez i. Ne treba više potrošiti ni jedan ukrajinski ili ruski život – svi su oni dragoceni u našim očima!

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Ironično govoreći da je Savet bezbednosti „bez uticaja“, rekao je da to „možda dobra vest (…), ako može da otvori svoja velika usta bez straha da će mu glava biti otkinuta“.

U otvorenom pismu početkom septembra, Rodžer Voters je napisao da Zapad treba da prestane da isporučuje oružje Ukrajini i optužio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da toleriše „ekstremni nacionalizam“, a potom je od njega tražio da prekine „ovaj ubilački rat“. Tada je proglašen „personom non grata“ u Krakovu u Poljskoj, a njegovi koncerti su otkazani. Ipak, Pink flojd je u znak podrške ukrajinskom narodu aprila prošle godine objavio svoju prvu autorsku pesmu od 1994. godine.

Diplomate Saveta bezbednosti uoči govora Votersa prokomentarisale su da je „ruska diplomatija nekada bila ozbiljna“, dodavši:

– Šta je sledeće? Mister Bin?

Bonus video: Ben Stiler i Vladimir Zelenski

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar