Džo Bajden i Rodžer Voters Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI, EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Bivši frontmen Pink Floyda Rodžer Voters dao je politički intervju za CNN u kome je između ostalog optužio novinara da previše veruje propagandi svoje TV stanice.

Voters je trenutno na turneji po Severnoj Americi pod nazivom „This Is Not A Drill“. Tokom nastupa, na pozornici su ogromni ekrani na kojima se prikazuju slajdovi ljudi koje je Voters označio kao „ratne zločince“.

Američki predsednik Džo Bajden je takođe prikazan odmah posle svog prethodnika Donalda Trumpa s etiketom koja posetitiocima koncerta govori da je sadašnji američki predsednik „tek na početku“.

Autor CNN Majk Smerkoniš sa CNN- a je naveo da je obožavalac Votersove muzike ali da se ograđuje od nekih njegovih političkih stavova, Voters je upitan zašto smatra da je Bajden prikladan na ekranu s ratnim zločincima, prenosi „NME“.

Rodžer Voters Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

– Pa, on raspiruje vatru u Ukrajini, za početak – to je ogroman zločin – odgovorio je muzičar, retorički uzvraćajući:

– Zašto Sjedinjene Američke Države ne ohrabre Zelenskog, ukrajinskog predsednika, da pregovara, izbegavajući potrebu za ovim užasnim, užasnim ratom koji ubija… Ne znamo koliko Rusa.

Smerkoniš je na to odgovorio da je „sve preokrenuo“ i da pogrešno „okrivljuje stranu koja je napadnuta“. Voters se na to glasno nije složio, braneći svoj stav rečima:

– Pa, svaki rat, kada je počeo? Ono što treba da učinite je da pogledate istoriju i možete da kažete: „Pa počelo je na današnji dan.“ Moglo bi se reći da je počeo 2008. – ovaj rat je u osnovi akcija i reakcija NATO koji se gura sve do ruske granice, što su obećali da neće učiniti još kada je Gorbačov pregovarao o povlačenju SSSR iz cele istočne Evrope.

Smerkoniš je tražio od Votersa da razmotri ulogu SAD kao „oslobodioca“ u ratu između Ukrajine i Rusije, na šta je uzvratio:

– Vi nemate ulogu oslobodioca! O čemu vi pričate?

Rodžer Voters Foto: Daniel DeSlover / Zuma Press / Profimedia

Voditelj je potom naveo Drugi svetski rat kao primer, što je Voters brzo demantovao:

– Vi (SAD) ste ušli u Drugi svetski rat zbog Pearl Harboura. Bili ste potpuni izolacionisti sve do te tužne, razorne, užasne 1941. godine.

Ističući da je Voters izgubio oca u Drugom svetskom ratu, Smerkoniš je ponudio drugu verziju:

– Tvrdio bih da smo uvek bili upleteni u Drugi svetski rat, ali Pearl Harbour nas je gurnuo unutra. Ali, hvala Bogu da su Sjedinjene Države ušle, zar ne?

Voters je na to odmah odgovorio:

– Ali, hvala Bogu da su Rusi do tada gotovo već dobili krvavi rat. Ne zaboravite, 23 miliona Rusa je poginulo štiteći vas i mene od nacističke pretnje.

Smerkoniš je odgovor iskoristio kao priliku da se vrate na temu današnjice, govoreći „da su Rusi naučili lekciju iz Drugog svetskog rata onda da ne bi napali Ukrajinu“.

– Uz svu tvoju načitanost, predlažem ti, Majkl, da odeš i čitaš još malo, a zatim pokušaš da shvatš šta bi Sjedinjene Države učinile da Kinezi stavljaju rakete s nuklearnim oružjem u Meksiko i Kanadu – rekao je na to Voters, prenosi „Headliner“.

– Kinezi su previše zauzeti okruživanjem Tajvana dok mi razgovaramo – ubacio se voditelj, na šta je Voters odmah uzvratio:

– Oni ne okružuju Tajvan – Tajvan je deo Kine. I to je apsolutno prihvaćeno od cele međunarodne zajednice od 1948. – i ako to ne znate, ne čitate dovoljno. Idite i čitajte i o tome! Vi previše verujete propagandi svoje stanice.

Bonus video: Koncert Iron Maiden-a u punoj Areni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare