Foto: Petar Marković/Nin

Roman "Pakrac", jedan od najbolje ocenjenih u prošloj godini, koji je ovenčan nagradom "Beogradski pobednik" i bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, biće predstavljen sutra u 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.

Na sutrašnjoj promociji „Pakraca“ o romanu će, pored autora Vladana Matijevića, govoriti i književni kritičari i to profesor doktor Predrag Petrović i doktor Slađana Ilić, saopšteno je iz Lagune, koja je i objavila Matijevićev roman. Petrović je, podsetimo, predsedavao žirijem koji je doneo odluku da nagradu “Beogradski pobednik” za najbolji srpski roman u 2023. godini dobije baš „Pakrac“, a Ilićeva je bila članica žirija.

„Pakrac“ je priča o društvu ogrezlom u nasilje, o životima ljudi koje svakodnevno bombarduju vestima iz crne hronike, o posledicama rata i trauma koje su iz njega proizašle.

Traumatizovani veteran pakračkog ratišta svakodnevno obitava na Bulevaru kralja Aleksandra, ispred pijace Đeram, sa grupom promašenih ljudi, narkomana, pijanaca, uličnih svirača, prosjaka, policijskih doušnika, sitnih kriminalaca, dilera droge i deviza, bivših ratnika, anarhista, prekupaca i drugih nevoljnika. Apsurd života koji se tu odigrava utoliko je opor i prepoznatljiv jer se dešava danas i ovde, u sredini gde su raspad svih vrednosti, sunovrat morala i golo nasilje postali normalna pojava…

Pakrac

Ili kako je to rekao autor Vladan Matijević za naš sajt kada je primio priznanje „Beogradski pobednik“:

– Moja knjiga se bavi zlom i crnom hronikom. Bavi se, u stvari, nasiljem u savremenom društvu.

Bonus video: Stazama vrhunskih pisaca iz prošlosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare