Foto: Milena Arsenić/Promo

Drama „Naš sin“, autora i reditelja Patrika Lazića, u produkciji Hartefakta, biće izvedena 2. i 3. novembra na festivalu „Fast Forward“ u Drezdenu.

Ovaj komad već duže vreme ostvaruje zapažena gostovanja na međunarodnim festivalima. Poslednje u nizu je bilo 22. oktobra, kada je predstava gostovala na pozorišnom festivalu „Drama Kvir 2023.“ u Bratislavi, koji postoji od 2014. godine i po svom repertoaru jedinstven je na teritoriji Slovačke. Posvećen je stvaranju novog pozorišnog prostora koji u tematski fokus stavlja priče LGBTI+ osoba čije su životi za sistem i društvo često marginalizovani i nevidljivi.

Patrik Lazić, reditelj, intervju, predstava Kamen, BDP
Patrik Lazić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Kada smo radili predstavu „Naš sin“ pre nešto više od godinu dana, nisam ni pomišljao da će imati ovakav odjek i van Srbije, da će je razumeti i kad odemo u Irsku, Rumuniju, Slovačku… Mislio sam da pričamo jednu lokalnu priču o porodicama u kojima se mnoge stvari prećutkuju. Ali, svakim novim gostovanjem uveravamo se da predstava očigledno prelazi i na „drugu stranu“. Ne znam ni sam zašto je to tako – izjavio je Patrik Lazić.

Nakon Bratislave, njegov autorski projekat svoj pozorišni put nastavlja odlaskom u Drezden, na festivalu „Fast Forward“. Reč je o jednom od najrelevantnijih pozorišnih festivala posvećenih mladim pozorišnim rediteljima i rediteljkama u Nemačkoj, koji im na početku karijere pruža priliku za učenje, umrežavanje, ali i za ozbiljno napredovanje i afirmisanje. Reditelj ili rediteljka kojeg, odnosno koju, izabere žiri poslednjeg dana festivala, dobija nagradu u vidu prilike da u Gradskom pozorištu u Drezdenu režira predstavu.

Foto: Milena Arsenić

„Naš sin“ se posle toga vraća u domovinu, kada će 16. novembra biti izveden i u Lazarevcu. Podsećamo, u predstavi igraju Dragana Varagić, Aleksandar Đinđić i Amar Ćorović.

Bonus video: Ovacije za predstavu „Kao i sve slobodne djevojke“ Ateljea 212 u Berlinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar