Sarajevo film festival
Foto: Sarajevo film festival/Promo/UlrichSeidlFilmproduktion_Heimatfilm/URBANFACTORY/Lisabi Fridell/UlrichSeidlFilmproduktion

Nakon Berlina, Kana i Lokarna hrabra evropska autorska ostvarenja moći će da vidi i publika na predstojećem 30. Sarajevo film festivalu, koji počinje 16. avgusta.

Programska celina U fokusu 30. Sarajevo film festivala donosi selekciju osvtarenja koja se bave izuzetno raznovrsnim temama i to na vrlo smele, otvorene i hrabre načine. Filmovi u ovom programu premijerno su prikazani na velikim i značajnim filmskim festivalima poput Berlinala, Kana ili Lokarna, podsećaju organizatori Sarajevo film festivala, koji će biti otvoren prvom projekcijom novog naslova u rediteljskoj karijeri Danisa Tanovića „Nakon ljeta“.

– Ovaj program je jedan od onih za koje je čisti užitak praviti selekciju. A selekcija je uvek različita jer su filmovi potpuno različiti. Možda bih mogla reći da je ovo najotvorenija selekcija do sada, jer su autori danas otvoreniji nego što su ranije bili. Mislim da ta otvorenost krasi ovaj program ove godine – smatra selektorka ovog programa Elma Tataragić.

Koje filmove nudi program U fokusu

Predstavljamo sva filmska ostvarenja koje će publika 30. Sarajevo film festivala moći da vidi u okviru selekcije U fokusu:

„Crossing“ 

Film Crossing, Sarajevo film festival
Film Crossing Foto: Haydar Taştan

Lia, penzionisana učiteljica iz Gruzije, obećala je da će otkriti šta se dogodilo njenoj rođaki Tekli koja se vodi kao nestala osoba. Kad joj komšija Achi saopšti da Tekla možda živi u Turskoj, njih dvoje odlučuju da se upute tamo kako bi je zajedno potražili. U Istanbulu pronalaze prekrasan grad pun veza i mogućnosti, ali pronaći nekoga ko ne želi da bude pronađen teže je nego što su očekivali. I tako je sve dok ne upoznaju Evrim, advokaticu koja se bori za prava transrodnih osoba…

Ovaj film, koprodukcija Švedske, Danske, Francuske, Turske i Gruzije, potpisuje Levan Akin, a igraju: Mzia Arabuli, Lucas Kankava, Deniz Dumanlı.

„Kada je zazvonio telefon“

Film Kada je zazvonio telefon, When the phone rang, Sarajevo film festival
Film Kada je zazvonio telefon Foto: Sarajevo film festival/Promo

Kroz intimnu rekonstrukciju jednog telefonskog poziva, ovo ostvarenje istražuje osećaj dislokacije i prirodu sećanja. A po sećanju glavne junakinje filma, jedan telefonski poziv u vreme kada je imala jedanaest godina izbrisao je njenu zemlju, istoriju i identitet, te krije istinu o njihovom postojanju u knjigama, filmovima i uspomenama onih koji su rođeni pre 1995. godine. Ovu srpsko-američki koprodukciju režirala je Iva Radivojević, a igraju: Natalija Ilinčić, Anton Augustinov i Slavica Bajčeta.

„MMXX“

Film MMXX, Sarajevo film festival
Film MMXX Foto: Sarajevo film festival/Promo

Mlada psihoterapeutkinja Oana Pfifer upliće se polako u mrežu pitanja iz upitnika koji ispunjava sa svojim pacijentima. A njen brat Mihai brine se zbog svog rođendana, jer je ulovljen u priči koja prevazilazi njegove mogućnosti, dok suprug Spetimiu brine se za svoje zdravlje i površno sluša priču o skorašnjem neobičnom iskustvu kolege. Narcis Patranescu, policijski inspektor zadužen za slučajeve organizovanog kriminala, opterećen je uznemirujućom teškom pričom dok na sahrani saslušava jednu mladu ženu. Film „MMXX“ rezultat je saradnje Rumunije, Francuske i Moldavije, potpisuje ga Cristi Puiu, a uloge tumače: Bianca Cuculici, Laurențiu Bondarenco, Otilia Panaite, Florin Țibre, Igor Babiac, Roxana Ogrendil, Adelaida Perjoiu, Dorian Boguță, Dragoș Bucur i Marin Cumatrenco.

„Mesec“ 

Film Mjesec, Moon, Sarajevo film festival
Film Mjesec Foto: UlrichSeidlFilmproduktion

Sarah, bivša majstorica borilačkih veština iz Beča, prihvata ponudu da radi kao lična trenerka za tri ćerke bogate bliskoistočne porodice. U kući okruženoj zidovima, bez pristupa internetu i pod stalnim nadzorom triju sestara, Sarah otkriva da njene klijentkinje nisu zaista zainteresovane da treniraju boks i postavlja se pitanje: zašto su je zapravo angažovali? Režiju austrijskog ostvarenja potpisuje Kurdwin Ayub, a igraju: Florentina Holzinger, Andria Tayeh, Celina Antwan i Nagham Abu Baker.

„Proslava“ 

Film Proslava, Celebration, Sarajevo film festival
Film Proslava Foto: Sarajevo film festival/Promo

Mijo kraj Drugog svetskog rata dočekuje kao vojnik sakriven u šumi. Kroz priču o njegovom životu, istražujemo okolnosti koje su dovele do širenja ekstremizma. Nakon što je bio svedok okrutnog čina svog oca uzrokovanog siromaštvom, odnosno nepoštenog naloga opštinskih vlasti da se reši porodičnog psa, Mijo postaje lak plen za radikalno desne ideologe koji mu nude lažnu nadu u bolji život i krivca za sve što je propatio. Film „Proslava“, čiji je autor Bruno Anković, nedavno je osvojio Veliku zlatnu arenu na Pulskom festivalu, i prikazan na 31. Festivalu evropskog filma Palić, hrvatsko je katarska koproducija, a uloge tumače: Klara Fiolić, Lars Štern, Jan Doležal, Nedim Nezirović, Tanja Smoje, David Tasić Daf, Izudin Bajrović, Bernard Tomić i Krešimir Mikić.

„The Shameless“

Film The Shameless, Sarajevo film festival
Film The Shameless Foto: URBANFACTORY

U gluvo doba noći, nakon što je nožem usmrtila policajca, Renuka beži iz jednog bordela u Delhiju. Utočište pronalazi u zajednici seksualnih radnica na severu Indije gde upoznaje Deviku, mladu devojku prinuđenu na prostituisanje. I njihov odnos prerasta u zabranjenu romansu. Zajedno kreću na opasno putovanje kako bi pobegle od zakona i domogle se slobode. Konstantin Bojanov režirao je ovo indijsko ostvarenje, rađeno u koprodukciji s Švajcarskom, Bugarskom, Francuskom i Tajvanom a igraju: Anasuya Sengupta, Omara, Auroshikha Dey, Rohit Kokate, Kiran Bhivagade, Tanmay Dhanania i Mita Vashisht.

„Vražija kupka“ 

Film Vražja kupka, Des Teufels Bad, Sarajevo film festival
Film Vražja kupka Foto: UlrichSeidlFilmproduktion_Heimatfilm

Gornja Austrija, godina 1750: sivo nebo ogleda se u ribljoj bari. Duboka, mračna šuma upija sunčevu svetlost. Na vrhu brega izloženo je telo pogubljene žene. Kao dokaz, ili upozorenje, ili predskazanje? Agnes, duboko religiozna i izrazito osetljiva žena, posmatra izloženi leš sa sažaljenjem. Ali, istovremeno oseća i čežnju jer sebe vidi kao  strankinju u svetu supruga Wolfa. Taj svet je emotivno prazan, vrti se oko posla, obaveza i tuđih očekivanja. Agnes se sve više povlači u sebe, melanholija sve nepodnošljivija. I šokantni čin nasilja čini joj se kao jedini izlaz…. Koreditelji ovog austrijsko-nemačkog ostvarenja su Veronika Franz i Severin Fiala, a uloge tumače: Anja Plaschg, David Scheid i Maria Hofstätter.

Podsetimo, Sarajevo film festival održava se od 16. do 23. avgusta, a na ovoj najvažnijoj regionalnoj manifestaciji Počasnim srcem Sarajeva biće ovenčani Džon Torturo, Aleksandar Pejn i Eli Sulejmani.

Bonus video: Mads Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar