Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Skoro devet meseci od proglašenja dobitnika 52. nagrade „Branko Miljković“ ta nagrada danas je i konačno uručena pesniku Bojanu Vasiću za zbirku pesama „Udaljavanje“, zbog čega se predsednica žirija dr Jelena Mladenovića izvinila Vasiću, a „očitala lekciju“ gradu Nišu i Niškom kulturnom centru.

Mladenović je kazala da je njena današnja pozicija „višestruko nezahvalna“.

Jelena Mladenović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

– Neću reći da je čitanje više od 100 zbirki pesama (pristiglih na konkurs za dodelu nagrade) bio težak zadatak. To je bio najlakši i najprijatniji deo posla jer je čitanje profesionalna orijentacija članovima žirija. Međutim, dodeljivanje nagrade poslednjih dana decembra, kada se navršava gotovo devet meseci od proglašenja dobitnika nije ni malo prijatno – izjavila je Mladenović.

Ona je kazala da joj nije poznato kako se dogodilo da realizatori i pokrovitelji sve do sada nisu uspeli da pronađu trenutak za dodelu najvažnije i najtrajnije niške nagrade u oblasti književnosti koja pri tom slovi i za jednu od najprestižnijih pesničkih nagrada na našem nacionalnom prostoru i nosi ime jednog od najvećih pesnika srpskog jezika.

– Lična odgovornost i odgovornost da presedavam žirijem mi nalažu da se javno izvinim dobitniku zbog ovolikog čekanja na uručenje, kao i niškoj čitalačkoj publici koja ove godine nije imala priliku da na jednoj književnoj večeri upozna sa stvaralaštvom dobitnika i nagrađenom knjigom – istakla je Mladenović.

Prema njenim rečima, nagrađena poetska zbirka je knjiga neprestanog kretanja, čak i kada je ono potpuno nemoguće, kada je zaustavljeno, kada je određeno samo mestom u koloni, u jednom nikada dovršenom tranzitu.

Mladenović je kazala da je pesnik ranije birao da stihovima i jezikom kreativno koristi nadrealističku tradiciju, ali se u knjizi „Udaljavanje“ vraća simbolističkim praksama.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Zahvaljujući se na dobijenoj nagradi Bojan Vasić je kazao da je doba pesnika zauvek prošlo, a kod nas je trajalo od jednog Branka (Radičevića) do drugog Branka (Miljkovića).

– Danas ovde i sami vršimo malo hodočašće, koliko Miljkoviću tako i samoj poeziji, 52. put po redu obajsni njegovom dugom senkom. Branko Miljković se svojom tragičnom sudbinom upisao u budućnost. Smrt je zaokružila delo koje ga je učinilo besmrtnim. Oni koji su poeziji posvećeni, često i sami ne znajući zašto, uvek će u njemu imati uzor i iznova će generacije za generacijom mladih pisaca i čitalaca fascinirano dizati žive stihove iz korica njegovih knjiga – naglasio je Vasić.

Adriana Anastasov Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Gradska većnica resorno zadužena za kulturu Adriana Anasatasov je, prilikom svom obraćanja okupljenima na prigodnoj svečanosti u Gradskoj kući, odgovorila na kritike predsednice žirija rekavši da se nagrada „Branko Miljković“ uvek uručuje krajem godine.

– Vaš posao je samo da radite lepe stvari, a mi se bavimo i nekim manje lepim i tehničkim stvarima. Kritiku ne shvatam lično, ali upućujem je i sebi i organizatoru dodele nagrade Niškom kulturnom centru u nadi da se to više neće ponoviti – izjavila je Anastasov.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Nagradu “Branko Miljković“ dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji se od povelje, statuete i novčanog iznosa, a kada je 10. aprila saopšteno da je žiri u čijem sastavu su bili pored dr Jelene Mladenović i Petar Matović i Miodrag Raičević nagradu dodelio Vasiću za zbirku „Udaljavanje“, rečeno je da ću mu biti uručena tokom maja ili juna.

Bonus video: Jezdiću nagrada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare