Radivoje Lola Đukić Foto:Pozorište na Terazijama

Sto godina od rođenja slavnog televizijskog i pozorišnog reditelja Radivoja Lole Đukića, osnivača Pozorišta na Terazijama i njegovog prvog umetničkog direktora, biće obeleženo u ponedeljak 3. aprila u 11 časova, u foajeu jedinog muzičkog teatra u regionu.

Svoje uspomene, anegdote i činjenice, do sada možda nepoznate javnosti, o Lolinoj svestranoj ličnosti ali i o vrednostima i idealima na kojima je Pozorište na Terazijama osnovano, podeliće glumica Tanja Bošković, reditelj Zdravko Šotra, teatrolog Svetozar Rapajić i novinarka Tanja Peternek. Događaju će prisustvovati i Jelena Đukić, Lolina supruga.

Foto:Pozorište na Terazijama

Radivoje Lola Đukić rođen je 3. aprila 1923. u Smederevu. Radni vek je započeo kao reporter, a zatim je uređivao dečji, dramski i zabavni program Radio Beograda.

Osnovao je Humorističko pozorište u Beogradu, današnje Pozorište na Terazijama. Bio je jedan od osnivača Televizije Beograd i njene škole humora.

Rad u pozorištu obeležile su teatarske komedije Zlatni majdan, Bog je umro uzalud, Budibogsnama, Čovek sa četiri noge, Usrećitelji, Moram da ubijem Petra, Kradem, kradeš, kradu, Jedna ljubav a pet pokojnika, ali i mjuzikl Ubi ili poljubi i monokomedija Glupi Avgust- memoari jednog klovna.

Umro je 7. septembra 1995. godine u Beogradu. Svoju literarnu zaostavštinu ostavio je kao legat Nacionalnoj biblioteci Republike Crne Gore Đurđe Crnojević na Cetinju.

Bonus video: Rade Marjanović o povratku mjuzikla „Zona Zamfirova“ na scenu Pozorištea na Terazijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar