Foto: Siniša Luković/Vijesti

Nekoliko desetina građana okupilo se jutros ispred kompleksa srednjevekovnog letnjikovca Buća-Luković u Tivtu na protestu protiv odluke Opštine Tivat da ukloni Malu otvorenu scenu tivatskog Centra za kulturu iz atrijuma.

Naime, Maloj sceni atrijuma Buća-Luković u Tivtu, na kojoj se od 1999. održava Festival mediteranskog teatra Purgatorije, ali i modne revije, koncerti, preti uklanjanje na zahtev JU Muzej i galerija Tivat. Ova ustanova je na adresu Centra za kulturu iz Tivta 19. decembra poslala dopis u kome ih obaveštavaju da je uklanjanje neophodno u cilju očuvanja kulturno-istorijskih vrednosti zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra Buća-Luković, planirane sanacije kapele Svetog Mihovila, kultivisanja atrijuma autohtonim zasadima i planiranja postavke u dijelu atrijuma.

Foto: Siniša Luković/Vijesti

Iza ove odluke je stala i Opština kao osnivač obe javne ustanove, a to je izazvalo nezadovoljstvo dela javnosti, pogotovo zato što nije obezbeđena odgovarajuća alternativna lokacija za izmeštanje Male scene.

Tim povodom, menadžment Centra za kulturu izdao je saopštenje i pozvao je građane da se danas u 10 časova okupe kod Atrijuma Buća – Luković i mirnim protestom podrže borbu za očuvanje Male scene.

Nekoliko desetina građana okupilo se jutros ispred kompleksa srednjevekovnog letnjikovca Buća-Luković u Tivtu na protestu protiv odluke Opštine Tivat da ukloni malu otvorenu scenu tivatskog Centra za kulturu iz atrijuma letnjikovca. Među njima su bili kulturni radnici, čak dvadesetak glumaca – Dubravka Drakić, Stevan Radusinović, Ivana Mrvaljević, MIšo Obradović, Kristina Stevović Obradović, Jelena Simić, Smiljana Martinović, Matija Grabić, Vlada Vuksanović… Kao i studenti Fakulteta dramskih umetnosti Cetinje.

Prisutnima su se obratili Dijana Sindik, v.d. direktorka Centra za kulturu Tivat, novinar Dragan Popadić, Neven Staničić, bivši direktor Centra za kulturu Tivat, i Stevan Koprivica, dramski pisac i direktor Gradskog pozorišta, koji je između ostalog rekao:

– Mi smo se do sada libili politike. Bili smo nepotrebno politički korektni. Politička korektnost je nešto što je pogibeljno. Vidimo da druga strana, ako ovdje ima druge strane, se služi niskim političkim udarcima i prebacuje ovu autentičnu kulturološku pobunu i podizanje glasa na političku ravan. Ne, gospodo. To o čemu vi pričate je jedan politički manir koji ste vi skinuli od nekoga drugoga. To se zove jajarski način razmišljanja i podmetanja – poručio je Koprivica i dodao da su navodi da će se predstave izmestiti na pijacu za njega ponižavajući:

Foto: Printscreen

– Ne mogu da shvatim da je to nekome palo na pamet. Vratiti Centar za kulturu na taj nivo je ponižavajuće. Ponižavajuće jer postoji ozbiljna institucija koja je dokazala svoje kvalitete mnogo prije nego što su sticajem okolnosti neke kabadahije zajahale na mjesta sa kojih se odlučuje. Ovo je dio šireg plana uništavanja svega onoga kulturološki vrijednog, jednog velikog zamaha kulturnog koji se desio u Tivtu i Boki dolaskom nekih novih ljudi koji nijesu ponikli iz ovog kulturnog miljea niti imaju načina ni snage da ga podrže.

On je istakao da su podršku dali reditelji Milan Karadžić, Kokan Mladenović, Nikita Milivojević, Jagoš Marković i drugi.

Portal Analitika podseća da je predsednik opštine Željko Komnenović, od lokacija koje je za izmeštanje Male scene predložila JU Muzej i galerija, najpogodnijom vidi plato između zgrade Centra za kulturu i crkve Svetog Save. To bi, smatra Komnenović, bilo privremeno rešenje do pristupanja izgradnji podzemne garaže iza Hotela Pine, gde bi se nad zemljom dobio plato koji bi u jutarnjim satima služio za potrebe pijace, nakon čega bi bio pogodna scena na otvorenom.

Mnogo je umetnika koji su podržali protest a među njima su Marija Bergam, Anita Mančić, Aleksandar Meda Jovanović, Andrija Milošević…

Radovi na uklanjanju scene već su započeti upkos zahtevu Centra za kulturu da se održi sastanak na kome bi se pronašlo najbolje rešenje a to je i dovelo do današnjeg protesta.

Bonus video: Irena Popović Dragović o predstavi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar