Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kada smo se pre deset godina spremali za 20. izdanje festivala imali smo velike planove, izdali smo monografiju "Pohvala ludosti", a verujem da će pred sledeće, 30. izdanje izaći nešto što će biti pohvala hrabrosti, entuzijazma i istrajnosti. Ove godine biće prikazana 82 filma koji su podeljeni u 13 programskih celina, kazao je Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma.

Novo, 29. izdanje Festivala autorskog filma biće otvoreno 24. novembra u Mts dvorani srpskom premijerom ostvarenja Vladimira Perišića „Lost Country„, a na današnjem susretu s medijima Igor Stanković ocenio je da je FAF sada najveći i najznačajniji festival u Srbiji:

Igor Stanković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Program ovogodišnjeg festivala je nikad jači, a gostiju nikad više nije bilo!

Predsednik Saveta festivala, reditelj Srdan Golubović podsetio je da nikada nisu pokušavali da festival prave preko noći:

Srdan Golubović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Radili smo skromno i postepeno i van granica Srbije gradili autoritet festivala. A sada glumci i producenti žele da dođu na naš festival, jer se ovde gaji i pazi autorski film. Nema puno takvih festivala, koji beskompromisno hrabro isteruju koncept snažnog autorstva. Promovišemo nove glasove autorskog filma i najautentičnije autore evropskog i svetskog filma. Nekoliko godina unazad imamo 12 filmova u Takmčarskom programu, a tako je i sad. Među 12 filmova ovoga puta imamo raznolike naslove sa svih kontinenata sem Australije. Program je veoma raznolik i pokriva različite poetike i autorske namere, od izrazito intimnih preko istraživačkih do političko provokativih impulsa autora – otkrio je Golubović, a i Srđan Vučinić, umetnički direktor FAF-a pomenuo je da opet donose novu energiju autorskog filma:

Srđan Vučinić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Filmovi koji čine srz programa jesu oni iz trećeg sveta, iz Čilea, Vijetnama, Irana, zemalja koje nam govore ono što ne znamo, ali otkrivaju nam i potpuno nove svetove. Govore i o putu koji čovek ne zna kako će da pređe danas, o dilemi između prirodnog i vestačkog sveta. Donosimo i filmove, koji predstavljaju sumiranje poetika vrlo poznatih autora, poput Kena Loa, Marka Belokija, Vima Vendersa, koji nam šalju važne poruke. Ali, bitan nam je iLost Country“, jer govori o važnom vremenu na ovom tlu – priznao je Vučinić.

Selektorka, uz Stefana Ivančića, programa Hrabri Balkan i Sirovo, Maša Seničić, najavila je brojne filmove iz regiona:

– Očekuje nas premijera filmova „Srce“ Gvozdena Ilića i „Neka cvjeta rosno cvijeće“ Ivana Bakrača. Predstavićemo i dva filma koja se bave mestima – „Motel“ Filipa Mojzeša, kao i film Ivana Ramljak “El Shatt – nacrt za utopiju”. Tu je i novi film Daneta Komljena „Projekt“, a skrenuila bih pažnju na važno ostvarenje – „Šutnju razuma” Kumjane Novakove, koji govori o silovanjima u Foči. Na otvaranju će biti prikazan film „Ne očekujte previše od kraja sveta” Radua Žudea, koji sumira ono zbog čega smo i pokrenuli ovu selekciju pre nekoliko godina, a to je eklektična, eksperimentalna i nesvodiva poetika. Što se tiče najmlađe selekcije Sirovo, mi smo je pokrenuli sa idejom da razbijemo predrasudu da su žanrovski i autorski film u nekom sukobu – objasnila je Seničićeva.

Maša Seničić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Najavljen je omaž dugogodišnjem članu Saveta FAF-a, reditelju, scenaristi i profesoru, koji je preminuo u julu, Srđanu Koljević, i to prikazivanjem njegovih omiljenih filmova, uglavnom vesterna, za koje je insistirao su srž filmske niti. Biće prikazan i “partizanski vestern“ –Most”, dok će Kolejićevi studenti uoči svake projekcije dati uvodne reči.

Boro Drašković je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo “Pogled u svet: Vojislav Vučinić”, a plakat 29. FAF-a, inspirisan je upravo njegovim filmom “Horoskop” – scena u kojoj je Dragan Nikolić s kornjačom.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Posebna poslastica jeste projekcija kultnog ostvarenja Andreja Tarkovskog „Nostalgija“ i to u 4K rezoluciji, koji je poslednji put kod nas prikazan 1984. na Festu, a publika FAF-a moći će da vidi i ostvarenje iz 1978. godine „Slike iz života udarnika“ Bate Čengića.

Zbog tragedija koje su pogodile Srbiju početkom maja FAF ima i posebnu selekciju koju je naslovio po filmu Luisa Bunjuela „Zaboravljeni“:

Prošlo je dovoljno meseci da možemo da se osvrnemo na ono što se desilo, na vršnjačko nasilje. Gledaćete kultne filmove, od onih Bunjuela i Lerija Klarka do Gorana Markovića, i bitno je da se ponovo vide na velikom platnu i da ga pogledaju srednjoškolci – ocenila je Seničićeva.

Deo FAF-a jeste i Mreža Jadranske regije, kao i Francusko-srpski susreti, a festival će biti zatvoren 1. decembra premijerom filma „Seljani“, koji je poljski kandidat za Oskara, a sniman je većim delom u Srbiji.

Ulaznize za 29. FAF u prodaji su od danas i staju od 300 do 500 dinara.

Bonus video: Tizer za „Živi i zdravi“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar