Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Jubilarno 70. izdanje čuvenog Pulskog filmskog festivala biće otvoreno večeras u Areni premijerom filma "Hotel Pula" Andreja Korovljeva sa Erminom Bravom i Nikom Grbeljom u glavnim ulogama.

Interes publike za prvim dugometražnim igranim filmom ovog pulskog reditelja je veliki, a svečanu ceremoniju otvaranja Festivala režira Patrik Lazić, dok će program voditi muzičarka i svestrana umetnica Ida Prester.

U selekciji Pulskog festivala se nalaze i tri srpska filma – igrani „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića i „Pored tebe“ Stevana Filipovića, kao i dokumentarni „Dosije Labudović: Nesvrstani“ nagrađivane autorke Mile Turajlić.

Otvaranje festivala u Puli koji će doneti publici preko 80 filmova, uživo će prenositi Hrvatska radiotelevizija na Prvom programu od 21.40 časova. Pulski filmski festival ove godine slavi svojih 70 godina, pa će mnogi filmski umetnici biti prisutni koji su obeležili istoriju Festivala i jugoslovensku kinematografiju.

Pulski filmski_festival od 18. do 26. jula, Foto:Promo

Na 70. Pulskom festivalu će biti aktuelni i domaći – hrvatski autori koji će u konkurenciji Glavnog programa predstaviti čak 20 filmova – 13 u programu „Hrvatski film“ i sedam u selekciji „Hrvatske manjinske koprodukcije“.

Svečane projekcije hrvatskih filmova održavaju se u Istarskom narodnom kazalištu (INK) u 19:00 te u Areni u 21.30 časova, a jutro nakon svojih projekcija (od 10 do 11 sati) ekipe će se predstaviti kroz razgovore u Festivalskom centru u Domu hrvatskih branitelja.

Za Zlatne arene u programu Hrvatski film takmiči se sedam premijernih naslova: „Hotel Pula“ Andreja Korovljeva, „Escort“ Lukasa Nole, „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić, „Sedmo nebo“ Jasne Nanut, „Smrt đevojčice sa žigicama“ Gorana Kulenovića, „Pamtim samo sretne dane“ Nevia Marasovića.

Premijeru će van konkrencije imati i dokumentarni film „Brod“ Elvisa Lenića, reditelja rodom iz Pule. Najmlađi posetioci će uživati uz dečje filmske hitove „Cvrčak i mravica“ Luke Rukavine i „Dnevnik Pauline P.“ Nevena Hitreca. Na programu su i dugometražni dokumentarac „Veće od traume“ Vedrane Pribačić, kao i igrani filmovi – „Garbura“ Josipa Žuvana, „Pelikan“ Filipa Herakovića, „Sigurno mjesto“ Juraja Lerotića i „Tragovi“ Dubravke Turića, koji su već bili prikazivani u bioskopima.

Sedam filmskih naslova ove godine takmiči u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije: „Bazen beskraja“ horor – triler Brendona Kronenberga sa glumcima Aleksanderom Skarsgardom i Mijom Got, drama „Čovjek bez krivnje“ Ivana Gergoleta, „Majka“ Zornitse Sofije, bazirana na istinitom događaju.

U tom programu je i dokumentarni film „Dosije Labudović: Nesvrstani“ rediteljke Mile Turajlić, o Titovom ličnom snimatelju, crnohumorna drama „Da li ste viđeli ovu ženu?“ debitanata tandema srpskih režisera Dušana Zorića i Matije Gluščevića sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi (imao je premijeru na Festivalu autorskog filma 2022).

O prestižnim nagradama „Zlatna arena“ odlučuje petočlani žiri: direktorka fotografije i snimateljka Tamara Cesarec, glumica Nives Ivanković, producentkinja Maja Popović Milojević, dramaturškinja i spisateljica Tena Štivičić i rediteljka Snježana Tribuson.

PoPularna Pula je naziv za prateći filmski program 70. Pule, u drugom terminu u Areni donosi hit-naslove iz Holivuda: „Openhajmer“ Kristofera Nolana, kome će to biti hrvatska premijera, „Barbi“ Grete Gervig, „Asteroid City“ Vesa Andersona, ali i klasik oskarovca Dušana Vukotića SF „Gosti iz galaksije“ iz davne 1981. godine.

Program „Vremeplov“ u 18.00 sati u Kinu Valli donosi premijere rastauracija klasičnih naslova, kao što su „Događaj“ Vatroslava Mimice i kultnog filma strave „Leptirica“ Đorđa Kadijevića. U međunarodnom programu „Greater Adria“ biće prikazan novi film sa španskom glumicom Penelope Kruz – „Beskrajna ljubav“, u režiji Emanuela Krialesea i „Pored tebe“, novi triler srpskog režisera i montažera Stevana Filipovića.

Na festivalu, koji će trajati do 23. jula, biće organizovani i koncerti na koje je ulaz slobodan u dvorištu Doma hrvatskih branitelja od 23 časa: u nedelju, 16. jula nastupa Zdenka Kovačiček i „Greenhouse Blues Band“, i svakog dana će dalje svirati – „Cry Babies“, „Filmmusicorkestar“, slovenački kantautor Zoran Predin – Duo Srebrni pioniri, „Pocket Palma“, „Stampedo“ i di-džej Kovač.

Bonus video: Filmski festival u Kanu 2023. – Poznati na crvenom tepihu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar