Slavko Ćuruvija Foto: Predrag Mitić

Srpske vlasti moraju hitno osuditi i rešiti pretnje piscima i novinarima, nakon upornih napada na nezavisne, kritičke glasove, istakli su u zajedničkom saopštenju Međunarodni PEN i Srpski PEN centar.

Apeluju na važnost okončanja nekažnjivosti za napade na pisce i novinare, u svetlu oslobađajuće presude Apelacionog suda u Beogradu za četvoricu bivših službenika Državne bezbednosti Srbije koji su već dva puta osuđivani za ubistvo novinara, urednika i izdavača Slavka Ćuruvije, ubijenog ispred stana u Beogradu  aprila 1999. godine. Oslobađajuća presuda, po nezavisnom izvoru „Balkan insajt“, doneta je još 19. aprila 2023, ali je objavljena tek 2. februara i konačna je, a  šalje „opasnu poruku da će napadi na pisce i novinare u Srbiji ostati nekažnjeni“.

Međunarodni PEN centar stoga osuđuje oslobađajuću presudu bivšim službenicima Državne bezbednosti Srbije koji su ranije osuđivani zbog uloge u ubistvu Slavka Ćuruvije, koja je izazvala šok među srpskim piscima i novinarima. Ocenjuju i da pisci i novinari rade u sve toksičnijoj i neprijatnijoj atmosferi, u kojoj nekažnjivost postaje pravilo.

– S obzirom da se nezavisni kritički glasovi u Srbiji suočavaju sa sve većim rizicima, još jednom pozivamo srpske vlasti da sistematski, javno i nedvosmisleno osude sve akte nasilja i ciljane napade na pisce i novinare, kako bi se obezbedila nepristrasna, brza, temeljna, nezavisna i efikasna policijska istraga u svim sluxajevima pritisaka i napada na pisce i novinare, kao i da se odgovorni pozove na odgovornost –  kaže Ma Thida predsednica Komiteta Pisci u zatvoru Međunarodnog PEN-a.

Podseća se da je oslobađajuća, šokantna presuda usledila nakon neprestanih pretnji nezavisnim glasovima u Srbiji poslednjih nedelja, koje su orkestrirali i državni i nedržavni akteri sa ciljem da ućutkaju svako nezavisno mišljenje i kritičko izveštavanje. Među targetiranima su i pisac i novinar Marko Vidojković i novinar Nenad Kulačin, voditelji satiričnog podkasta „Dobar Loš Zao“, koji se i dalje blate u provladinim tabloidima i „rutinski im se preti preko društvenih mreža“.

Marko Vidojković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Međunarodni PEN takođe podseća da je prošlog decembra ulični umetnik i pisac Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, priveden ispred Skupštine Beograda nakon što je pisao na skulpturi koristeći sprejeve s veštačkim snegom. Mesec dana kasnije Josifovski je prijavio da mu je nepoznata osoba, koju je policija kasnije uhapsila, pretila pištoljem, iako oružje nije pronađeno. Istovremeno, optužbe o nedoličnom ponašanju Josifovskog počele su da kruže u provladinim medijima, optužbe kojima se lokalni aktivisti – kako su izneli u izjavama Međunarodnom PEN – zastrašuju i deo su koordinisane kampanje za njegovu diskreditaciju. Josifovski, napominjuiz PEN centra, negira bilo kakvu krivicu.

Andrej Josifovski Pijanista Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Izveštaj Međunarodnog PEN-a iz oktobra 2023, koji je sačinjen u saradnji sa PEN centrima Zapadnog Balkana, dokumentuje mnogobrojne pretnje i uznemiravanja s kojima se suočavaju nezavisni novinari, pisci i aktivisti u Srbiji – jednom od, kako ističu, opasnih mesta u Evropi, van Ukrajine, za rad.

Evropski parlament je 8. februara usvojio rezoluciju o Srbiji kojom se vanredni izbori održani u decembru 2023. osuđuju kao nepošteni, obeleženi medijskom pristrasnošću i nepravilnostima. U rezoluciji se i sa zabrinutošću navodi „da je veliki broj medija pod uticajem ili pod kontrolom vlade“, a osuđuju se i „napadi koje su mediji bliski vladi podstakli protiv kritički nastrojenih novinara“.

Foto:Promo

Skupština Međunarodnog PEN-a usvojila je još prošlog septembra Rezoluciju o ugrožavanju slobode izražavanja, mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, kojom se posebno pozivaju vlasti Srbije da odmah prekinu veličanje ratnih zločinaca, revizionističkih narativa i govora mržnje, i da osudi sve akte nasilja i ciljane napade na pisce, novinare i aktiviste. Rezolucija poziva međunarodnu zajednicu da podseti srpske vlasti na njihovu nacionalnu i međunarodnu obavezu da podržavaju pravo na slobodu izražavanja i da pošalje jasnu poruku da se neće tolerisati pritisci i nasilje nad piscima, novinarima, aktivistima i drugim nezavisnim pojedincima, zaključuje se u saopštenju Međunarodnog PEN i Srpskog PEN centra.

Bonus video: Pijanista

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar