Foto: Miroslav Dragojević

Pisac, kolumnista “Danasa” i jedan od voditelja podkasta “Dobar loš zao”, Marko Vidojković, izabran je za počasnog člana slovenačkog PEN centra.

U saopštenju slovenačkog PEN-a o prijemu Vidojkovića i ukrajinskog autora Marka Livina u udruženje, između ostalog stoji:

“Marko Vidojković, izuzetno popularan i višestruko nagrađivan srpski pisac (njegovi romani su prodavani u tiražima od preko dvadeset hiljada primeraka), morao je da napusti Srbiju zbog uzastopnih pretnji da će ga prebiti ili ubiti, posebno nakon objavljivanja romana “Drek” (“Đubre”), u kome je glavni lik Dragiša prototip korumpiranog funkcionera i nasilnog dilera droge, zločinca punog nacionalističkih i šovinističkih predrasuda. Za sada na slovenačkom imamo Vidojkovićev roman o protestnim skupovima protiv Miloševića “Kremplji” (“Kandže”). Slovenački, međunarodni i američki PEN su ga uzeli pod zaštitu, pa je sada na sigurnom. Srbija, koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju, mora hitno da stvori uslove za slobodu govora i zaštiti umetničko stvaralaštvo svih, uključujući i kritičare režima ili pisce, koji u svojim delima ističu negativne pojave u društvu. Samo tako će moći da uspostavi pravu demokratiju.”

Osim Vidojkovića i Livina, počasni članovi slovenačkog PEN-a iz prethodnih godina su: Andre Lak Gej, Elza Džereb, Dženifer Klement, Džulijan Asanž, Lidija Dimkovska, Maja Haderlap, Neža Maurer, Silvana Paleti i Simona Škrabec.

Bonus video: Podcast DLZ i Veran Matić: Željko Mitrović je ugrađen u državu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar